OffNews.bg

Хроника на една предизвестена… оставка. (Дянков в "Из делниците на един луд")

Симеон Дянков е любим герой на нашия Тони Филипов, д-р. В "Из делниците на един луд" на отстранения днес вицепремиер са посветени много, много страници.

Именно Тони Филипов, д-р, бе човекът, който пръв огласи знаменитата случка "Мони, цункай Джиджи".

Но преди да се стигне до нея има месеци, че и години, в които вицепремиерът усилено се е трудил, а Тони Филипов, д-р, го е коментирал.

Заслужава си да ги изчетем, а пък утре ще стигнем и до "Мони, цункай Джиджи".

Цитатите са от текстове, публикувани в Reduta.bg.

 

Сряда, 7 октомври 2009 г.

Дянков решил да дигне и акциза върху алкохола с 15% и така щял да изкара 60 млн. лв., които да отидат за здравето ни.

Братя, протестирайте, бе! Тоя, ако не протестирате, ще тури акциз и на лимонадата!

Г-н премиер, този Дянков се престарава. Озаптете го! Един управител, за да покаже, че е способен и верен, изпратил на император Тиберий по-голям данък, отколкото се полагало. Тиберий го наругал: “Искам овцете ми да се стрижат, не да се бръснат!” (Това перверзникът Тиберий!) А Дянков направо дере!

И хайде стига вече са се грижели за здравето ни! Щото ако продължават така, ще почнем да си умираме напълно здрави, без нито един симптом.

  16 октомври 2009 г. 

Казаха ми, че министър Дянков си взел две канарчета в кабинета, но те се споминали. Много лоша поличба. И други работи научих, ама още е рано да ви ги споделя. Ще кажа само: наблюдавайте го този министър, мисля, че е скрита лимонка.

  28 октомври 2009

Обади ми се едно приятелче от МФ. Вика тука работата не отива на добре. Верно правели къщичка за котката на съпругата на Дянков. Паралелно с бюджета. Самата съпруга щяла да си има кабинет в МФ. Щото и Мишел Обама си имала в Белия дом. Наблюдавам и други тревожните идеации… 

30 октомври 2009

Дянков връчи бюджета на Цецка с думите: "Щастлив съм да продам проектобюджета за 2010 г. …" Колегите наричат това „неволна езикова грешка”. Да, бе! Толкова е неволна, колкото когато г-жа Касабова рече на царя Секскобургготски! Човек като си мисли само за едно нещо…

Ало, пенсиите, стига сте ми задавали глупави въпроси! Обажда се един байчо от София. Пита: „Докторе, мен има ли ме в новия бюджет?” Викам му: ”Има те, не може да те няма”. „А къде точно бе, докторе?” Викам: „На колко си?” Вика: „На 75 ненавършени”. „Ами тогава си в разходната част...”Ами така де, какво да му кажа?

10 ноември 2009

Пък на Дянков в МФ му викали на галено хер Флик. Знаете ли какво направил? Наредил да се свалят портретите на всички финансови министри преди него. Там Буров, Муров… Това значи да почнеш абсолютно на чисто! И ти да си началото. А може би и края…

10 декември 2009

Братя от последната възраст, Дянков пак намекна, разбира се, доста неопределено, че може да има коледни надбавки. А

Снимка: БГНЕС

премиерът обясни кога: „Ще дадем, но малко по-нататък, за много дълго време и много.”

Тоест, тате каза, че ще ми купи колело, много хубаво колело…

3 февруари 2010

Знаете ли какво е направил великият икономист Дянков като пратеник на СБ в Грузия? Накарал ги да си махнат Кодекса на труда! Та да не дойдете всички на моя! Да ви обяснявам как да се регистрирате по Булстат и т.н…


Всъщност, Дянков бил съкратен от СБ. Тези и още много интересни работи прочетох в една статия на Кръстьо Петков във Фрогнюз. Кръстьо, според мен, си отмъщава. Щото той беше заложил на един кон в това правителство, Желева, но той отпадна твърде рано от състезанието. Тя му е много близка, израснала му е в ръцете, дето се казва.

Големи ядове ще берем с Дянков. Казах ви аз, че е скрита лимонка.

4 февруари 2010

Симеон Дянков: „Аз съм отличен финансов министър!”

Така пък изглежда една кариера, която скоро ще загуби основанията си…


8 февруари 2010

Ето вчера чета, че Дянков обявил война на нелегалния хазарт в интернет, който въртял 1 млрд. лв. Тая война ми се стори позната. И като ровнах малко из Гуглето, се сетих. През 2007 г., пак под претекст, че от България изтичат годишно 700 млн. лв. за интернет залаганията, Данчо Ментата обяви, че триадата ще внесе промени в облагането на хазарта.

 И тогава поискаха 10% върху печалбата. Та ще изчакаме да видим как ще приключи тази сага. Лично аз смятам да си извадя сериозни изводи от това.

2 март 2010

МВФ забрани тая година да се увеличават заплатите и пенсиите. Тая забрана на Дянков му идва като отговор на молитва…

4 март 2010

Дянков си направи таш…, пардон, майтап с президента Параванов в шоуто на Иван и Андрей. Те го попитаха верно ли Параванката е „млад милиардер” и Дянков рече: „Не е млад…” („Професоре, верно ли биете жена си?” „Не съм професор!”)

15 март 2010

От акцизи януари и февруари събрали 92 млн. (13,8%) по-малко спрямо лани. Сега гледайте какво ще стане след въвеждането на новите цени в пълния им блясък!

Изобщо Дянков се оказа един от онези министри, които обикновено наричаме глупави.

според мен Дянков не е ученик на Бернанке, както неправилно се смята, а на Рейгън: „Не се тревожа за дефицита. Той е достатъчно голям, че сам да се по­грижи за себе си.” И мисля, че Дянков точно това прави.

И май доста проблеми пораснаха до степен да се грижат за себе си.

И „изобщо не трябва да очакваме, че правителството ще реши нашите проблеми. Нашият проблем е самото правителството.”

Просто си го запишете и след известно, но не дълго, време, пак ще си говорим.

Понеделник, 12 април

Бойко и Дянков ровнали в „Бюджет 2009” и открили, че Станишеви яко лъгали ЕС. Реалният дефицит се оказал 3.7%, а не 1.9%. И това го открили само 8 м. след като взеха властта. Представяте ли си какви вълнуващи открития ще направят на третата и четвъртата година от мандата? И като едни честни, като първите честни политици в България, а и в ЕС, веднага написали писмо на ЕК, че сме недостойни да влезем в чакалнята на еврото, не покриваме маастрихтските критерии.

Вторник, 13 април

Вицепремиерът Дянков рече по радиото: „До средата на годината българската икономика ще е извън икономическата криза. До 2-3 м. хората ще започнат да купуват нови телевизори и да мислят за почивка.”

Ако хората почнат да купуват телевизори, наистина ще сме излезли от кризата. В Сатирата имаше една постановка, в която се казваше: “При социализма работиш, работиш и току си купиш телевизор. А сега работиш, работиш и току си го продадеш”. Тъй че телевизорът е много важен индикатор. Лично аз ще съм доволен и ако спрем да си продаваме телевизорите…

 И за почивката е прав, че почваме да мислим. Оня ден кака ни покани лятото на селски туризъм, но на     булката й се ще нещо по-различно тая година. Ще видим, то докато свърши кризата има още 3 м.  време да мислим.

17 май 2010

Дянков се вбеси на критиките на Параванката: „Кой за каквото е учил, с това да се занимава! Аз имам докторат по икономика в един от най-добрите университети в света. А Първанов какво е учил? История на комунизма."

Дянков, кой у нас се занимава с това, дето е учил, бе! Премиерът ли работи пожарникар, Цецко ли като даскал по физическо… И изобщо дай да не отваряме тая тема кой къде е завършил, щото ще стигнем до Магнаурската школа в Симеоново и ще стане малко сложно… За теб, де.

Нема значение къде и какво си учил. „Характерът, учи премиерът Борисов, е по-важен от образованието”.

21 май 2010

Учените от БАН викали на Дянков да си ходи на два езика… Дянков контрирал: „Знам как се прави наука и как се организират научни институти. В икономиката аз съм учен от световна величина.”

Аз лично много не разбирам от икономика, но мога смело да ви кажа, че всеки, който успее да купи Дянков на цената, която заслужава и го продаде на цената, която той си дава, ще стане милионер… 

7 юни 2010

Дянков вика по телевизора: „След 3 до 6 месеца хладилникът ще е по-пълен, джобовете ще са по-пълни. Хората ще разберат как с политиката от началото пазим бедните, пазим бизнеса.”

Пайса-а-а…

23 юни 2010

„Новинар”: „Дянков на крака при Рен”. Ето един от малкото случаи, в които глупавият шаблон „отиде на крака” (гаче ли може да иде на ръце, или на глава) е употребен правилно. Надяваме се Дянков наистина да е бил на крака, а не на колене и лакти. Ще видим. Щото този Оли Рен добре ни познава. Имаше време, когато дори викахме „Те ти булка Оли Рен”, ако помните…

9 август

„Дянков подкара багер”, гърми пресата. Метнал се на един огромен „Комацу” и го подкарал, с което дал старт на ремонта на пътя Момчилград-Крумовград. Работниците, пишат колегите, се пошегували: „Щом може да кара багер, значи може да управлява и държавата”.

Не, не са се шегували работниците. Те сериозно си го мислят. У нас всеки багерист, всеки масажист, всеки бръснар, всеки футболист … изобщо всеки, бил той какъвто и да бил, всеки мисли, че може да управлява държавата. И ако му падне - опитва. Да не давам примери, та да заприличам на Станишев.

10 септември 2010

„Стандарт” пише, че гл. счетоводител на държавата Дянков искал банките да намалят таксите за преводи към хазната.

Добра идея, обаче Винетку нема да позволи. За който не знае, Винетку е сложна метафора, родена от народното творчество, която обединява в един символ любимия герой и любимата жена на премиера. Намеквам за СиБанкя…

23 септември 2010

В „Стандарт” чета, че вчера Дянков разгледал основния корпус на Централния софийски затвор и килиите на затворническото общежитие "Кремиковци". Само истински държавник е в състояние да си даде сметка че никога няма гаранция къде точно ще се проведе вторият мандат.

30 септември 2010

Ало, пенсиите! Дянков рекъл: „България след 10 г. ще изглежда като страна, в която всички ще искат да живеят, учат и останат”.

Стискайте, бе! Не подавайте оставка от живота точно когато сме на път да станем рай… Разбирам, че не е лесно да се стиска, но не мислете, че само с вас е така. Капка на Волен вика пред „24 часа”: „Ние никога не сме живели нашироко. Ето, днес си изпържих две яйца и това ми е яденето.”

Две яйца! Даже и малко лапад не е имала да им тури…

1 октомври 2010

Дянков нали води любовницата си Ирина Велкова в Китай, Шанхай, Брюксел… И червените скочиха, искат обяснение. Нахали, бързо забравиха мискинлъците на Станишев и неговата Ирина Борисова… По телевизора Бойко каза: „Дай, Боже, всекиму!”, обаче тайно викнал Дянков и му рекъл да я разкара тая от министерството на I-ва космическа. I-ва космическа, за който не знае, е 8.1 км./сек. Дянков обаче толко бил влюбен, че отказал. После некои се питат що бюджет 2011 бил оптимистичен? Ами щото го е писал влюбеният Шекспир!

Когато коцкар залитне, не е страшно, но когато некой льольо се влюби… Накрая Бойко ще го нарита, жена му също ще го нарита и ще му вземе къщата, в Световната банка изведнъж ще откажат да го познават…

Исках да кажа, че въпросът е, че не е въпросът само в Борисова. Тези, които ни четат внимателно, знаят, че нашата прогноза от първия ден на този кабинет е, че той ще има много смешен край. И нямаме какво ново да добавим. Освен, че когато това стане, на нас изобщо няма да ни е до смях.

Петък, 29 октомври

Д-р Тотю Младенов разправя, че Дянков щял да си иде на голям български празник. Няма значение кога, вика, но ще е голям празник за българите!

Така си е.

14 декември 2010

Френоложката Димитрина Митова гадае пред „168 часа” по черепите на властта… Дянков имал неправилен овал на черепа и щръкнали уши, което го прави недалновиден и негоден да взема адекватни решения. Трябвало да се насочи към научна работа…

6 януари 2011

Трактористите от „Галерия” получили по пощата (виж къде ме клъвна петелът!) запис от разговори на шефа на митниците Танов с Дянков и заместника му Горанов. Танов се жалва на Дянков от Цветанов: „Нямам нерви! Не може всичко да е толкоз популистко, толкоз тъпо и толкоз да няма нищо с действителността... Прави удар за цигари по пазарите. Да ударят каналите от Гърция… Пълна фалшификация! И заблуждава премиера...

Дянков: Да де, но премиерът е умен, за разлика от него…”

Че Цецо е прост като гъдулка, това вече е обществено споделена тайна. Обаче не се сугестирайте от това, дето Дянков набеждава премиера за умен. Знае, че куките ги слушат и по задължение така говори. В друга обстановка се е изказвал като културологично потресен… Дянков съветва Танов да иде при премиера: „Звънни му, той е в настроение днес и му кажи дали можеш да го видиш, да му разкажеш, там за т’ва, за големия кораб. Аз му споменах днес, че има такова нещо, но още не е излизало...”

8 февруари, 2011

Д-р Тренчев вика: «Дянков се запъва като магаре на лед и се държи като подрастващ юноша с акне. Той няма поведение на разумен мъж. В резултат на неговите хаотични действия се стигна да обявяването на тази година като време за оздравителни фалити. Те в макроикономически аспект може и да са оздравителни. Но в микроикономически план са гибелни за стотици българи.”

Така си е. Както ми написа един читател, тая тяхна макрорамка за нас се превърна в некрорамка... Два, на два, на два, ако се сещате... Ама дали само от инат и простотия? Щото Татяна Дончева оня ден рече: „Вече сериозно се обсъжда в публичното пространство дали направиха управленска грешка с драстичното покачване на акциза на цигарите или напротив, направиха съвсем съзнателно действие, което да им развърже ръцете за много големи печалби.”

24 март 2011

Премиерът изпуска дизгините на министрите си, тия почват да си правят каквото си искат. Въпреки, че Бойко рече, че среща между Дянков и Трактора няма да има, Монката отиде лично, на крака както казват някои по-образни колеги, в централата на ССИ. И даже след срещата Трактора има наглостта да дразни премиера: „С министъра и екипът му говорим на един език…” Дянков отказал само да се снима и да се ръкостиска с Трактора, но то щеше да е вече прекалено

Дянков се среща с Октопода, Трайчо ругае „ЛУКойл”, Младенов му денонсира позицията за Либия, Найденов бави субсидиите и хич му не дреме, че идат избори. Цветанов направо го подслушва… И със Станишко се подпичк