Дянков поиска да контролира преговорите за парите от ЕС

Александра Маркарян 27 януари 2012 в 18:38 1849 0

Томислав Дончев  Снимка: БГНЕС
Томислав Дончев Снимка: БГНЕС
В открит сблъсък заради парите по еврофондовете са влезли вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев по време на последното заседание на правителството. Това става ясно от публикуваната на сайта на Министерския съвет стенограма от заседанието, провело се на 25 януари в Пазарджик. Конкретният спор е кой ще преговаря по кохезионната политика и финансовия инженеринг с Европейската комисия за периода 2014-2020 година. По тази линия идват около 2/3 от общата сума (16.5 милиарда лева), планирана за България от ЕС в рамките на този период. Сега отговорността за воденето на преговорите е поверена на Дончев. Дянков обаче иска същите правомощия. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков внася проект на Постановление за допълнение на ПМС 85 от 2007 година за координация по въпросите на Европейския съюз. Промяната е само една: не само министърът по управление на парите от ЕС, но и Министерство на финансите да участва в преговорите за европарите. Дончев реагира рязко срещу това, Дянков опонира, а премиерът Бойко Борисов разпорежда въпросната точка 7 от дневния ред да се приеме на вносител и до следващото заседание на кабинета въпросът "да се изчисти". Ето и самото обсъждане: Проект на Постановление за допълнение на Постановление №85 на Министерски съвет от 2007 г. за координация по въпросите на Европейския съюз
БОЙКО БОРИСОВ: Вносител е заместник министър-председателят и министър на финансите. ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Господин премиер, аз имам коментар по отношение на тази точка. Както трябва да има екипна работа, така трябва да е ясно и кой конкретно каква отговорност носи. С това предложение се предполага двамата заедно с колегата Дянков да отговаряме за едно и също нещо. Не съм съгласен с това, най-малкото предвид факта, че в няколко предишни постановления на Министерски съвет е уредено ясно кой отговаря за кохезионната политика пред Европейската комисия и мисля, че до момента няма никакви поводи за оплакване от работата ми нито от България, нито от страна на ЕК. Колегите от Министерството на финансите никога не са държани встрани, напротив, виждам възможност те да бъдат подпомагащо ведомство, но разделянето на отговорността между двамата с колегата Дянков е неприемливо и би предположило разнобой в един момент. СИМЕОН ДЯНКОВ: Тук идеята е следната. Преговорите по кохезионната политика са част от общите преговори за бюджета на Европейския съюз и се водят в Съвета по икономически и финансови въпроси ЕКОФИН. Така че в крайна сметка финансовият министър – този, следващият, по-следващият – са тези, които водят преговорите. От тази гледна точка ние не казваме, че ние трябва да сме единствените, просто казваме, че заедно с Вас, а е явно, че в рамките на сегашния програмен период, а може би и на следващия така се надяваме да бъде, министър Дончев ще бъде основното лице, което ще се занимава от българска страна с тези въпроси. просто защото и Националният фонд е в Министерството на финансите, ЕКОФИН решава, смятам, че е редно, поне и по-важно е, че експертите в Брюксел смятат, че е редно, двамата министри да имат тези отговорности. ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Аз по никакъв начин не възразявам по отношение на въвличането на Министерството на финансите, но двама да носят отговорност за едно и също нещо едновременно, според мен не е добър вариант. По същия начин стоят нещата по отношение примерно на общата селскостопанска политика и по отношение на рибарската политика. Там си има секторни ведомства и не е приемливо единствено Министерството на здравеопазването да носи отговорност на преговорите, свързани с тези политики. БОЙКО БОРИСОВ: Това е друга тема. Приемаме точка 7 на вносител. Да се изчисти това до следващия Министерски съвет.
Сблъсък със същите мотиви между двамата министри предизвиква и следващата точка №8 от дневния ред. Пак по предложение на Дянков министрите трябва да гласуват доклад, възлагащ координацията на инструментите за финансов инженеринг за периода 2014-2020 г. на ЕС на министъра на финансите.
Коментарът ми е абсолютно същият. Финансовият инженеринг е само един от инструментите, с които се работи с европейски средства, наред с грантовите схеми и други инструменти. Определянето на Министерството на финансите като институция, отговорна за финансовия инженеринг, би довело до загуба координация най-малкото, пък и най-голям опит към момента с финансовия инженеринг има друго ведомство, не и Министерството на финансите. Според мен, координирането на финансовия инженеринг трябва да бъде част от общата координация, заявява Томислав Дончев. Вицепремиерът Дянков опонира: "Тук не е въпрос на координация. Тук е въпрос кой министър в крайна сметка отговаря пред Европейския съюз и Европейската комисия за това и понеже това е в Съвета ЕКОФИН е явно, че финансовият министър не само на България, а на всички държави от Европейския съюз, в крайна сметка е този, който изразява мнението на държавата си.
След още няколко разменени подобни реплики премиерът Борисов губи търпение и пита: "Какво е притеснението, Дончев?" и получава отговор, че точка 7 и 8 могат да предизвикат разнобой.
Това просто не може да се случи поради простата причина, че в този кабинет има министър по еврофондовете, който се казва Томислав Дончев и пред мен и правителството носи цялата отговорност за координация, действия и всичко останало. С тези две решения ние казваме така: В ЕКОФИН министърът на финансите има право и може да защитава тази наша позиция, заявява обаче премиерът.
Дончев обаче настоява, че въпреки "брилянтната координация" между него и Дянков проблем може да възникне заради овластяването на експерти, при които подобна координация не може да бъде гарантирана. Въпреки аргумента Борисов надделява с думите:
"Като няма (координация - бел. ред.), ще ги сменя. Ще дойдеш при мен и ще кажеш: Експертът Х, У и Z не изпълнява това, което ние сме взели като постановление, с цел подобряване на работата... В момента, в който забележиш подобно нещо, идваш при мен. Ние централизираме и искаме да създадем максимално по-добра координация. Въобще няма спор по твоята дейност, че си я вършиш много добре. Много съм доволен. Оценките са прекрасни. Не знам кое те притеснява. Ако нас ще ни притеснява някой служител, че саботира дейността, виждаш колко бързо става."
В крайна сметка точката се приема.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови