Борисов, Цветанов, Дянков и Добрев се срещнаха с неудобните блогъри

Виктория Викторова 08 юли 2012 в 15:35 6181 4

Симеон Дянков (в гръб), Цветан Цветанов (до него), Бойко Борисов (на фотьойла) и блогърите Асен Генов (вляво) и Константин Павлов - Комитата.
Симеон Дянков (в гръб), Цветан Цветанов (до него), Бойко Борисов (на фотьойла) и блогърите Асен Генов (вляво) и Константин Павлов - Комитата.

Премиерът Бойко Борисов и министрите Цветан Цветанов, Симеон Дянков и Делян Добрев се срещнаха днес с блогърите Асен Генов и Константин Павлов – Комитата, за да говорят за сайта Politikat.net, следящ обещанията на политиците.

Срещата идва 2 дни след получаването на изключително интересно писмо от пресцентъра на ГЕРБ до Генов и Павлов – създатели и на фондация „14-и януари“.

В писмото ГЕРБ искаха обяснение от блогърите за начина на подбиране на „обещанията“ на Бойко Борисов и какъв е източникът им. Тъй като в сайта обаче не се измерват само обещанията на Борисов, а и на министрите, последните вероятно също са се почувствали засегнати и са решили да се включат в срещата. Разговорът е записван с камера през цялото време, а записът ще се появи малко по-късно днес.

Комитата беше на гости на OFFRoad Radio в деня на получаването на писмото, за да разкаже в общи линии какво ще гласи отговорът до ГЕРБ. Записа можете да чуете ТУК.

Ето и какво гласи самият отговор, който беше пуснат ден по-късно до партията:

„Уважаема г-жо Арнаудова (Севделина Арнаудова – PR на ГЕРБ, бел. ред.),

В отговор на Ваше писмо с въпроси за технологията на събиране и извличане на обещанията, които г-н премиерът и подчинените му министри, както и всички други политици, попаднали обсега на администрирания от нас сайт  www.politikat.net, дават, Ви отговаряме следното:

Уверени сме, премиерът би трябвало да се отнася към всяко свое публично изявление със съответната доза сериозност и отговорност, произтичащи от заеманата от него позиция, независимо къде и пред кого говори.

Проследяването на всички медийни изяви на министър-председателя е колосална задача, но Ви уверяваме, че ние полагаме регулярни и систематични усилия да се справим с нея.

Както неведнъж сме обяснявали публично, проектът е социална медия (функциониращ на принцип, подобен на този на Wikipedia), тоест всеки може да се регистрира и да пише в сайта, включително пресцентърът на ГЕРБ или служители от ведомствата, чиято дейност следим в базата данни на сайта.

Колкото повече хора се включват в нашия проект, толкова по-представителен би бил той.

Критериите, по които може да бъде определено дали дадено обещание е изпълнено, са описани на сайта и изцяло в съответствие с начина, по който общността извлича и записва дадените обещания — чрез мониторинг на публично достъпната информация в медиите и по сайтовете на официалните институции, чрез запитвания до държавните органи и чрез официални контакти с представителите на изпълнителната и законодателната власт в страната.

Количествените и качествените измерители са изцяло свързани със спецификата на дадените обещания и се измерват в мерни единици, съответстващи на поетите от премиера, министрите и другите наблюдавани политици публични обществени ангажименти — проценти, километри, дни, левове и др. подобни.

За обещанията, за които не е предвиден краен срок, за краен срок се приема краят на мандата на личността, заемаща съответната изборна длъжност.

Уверени сме, че не само нашата, а всяка подобна дейност, има значение за развиване на гражданския контрол  и допринася за намаляване на политическото лицемерие.

В заключение, искаме да Ви припомним, че по думите на премиера, “тефтер с неговите обещания е на отговорно пазене” при министър Дянков. Ще Ви бъдем благодарни, ако ни предоставите копие от този тефтер, за да актуализираме данните на нашия сайт.

Освен това, както говорихме, поканата ни за онлайн-интервю с премиера остава в сила. Чрез него г-н Борисов би могъл да се отчете за всяко едно от обещанията, които е дал в публичното пространство.

Тъй като многократно сме отговаряли на въпроси, подобни на Вашите, допълнителна информация за начина, по който работи нашият проект, можете да получите от следните източници:

Дискусия в БНР при Ирен Филева, клуб на журналиста;

Репортаж в БНР за пресконференцията;

Интервю с Асен Генов, БНР;

Интервю с Асен Генов и Константин Павлов;

Разговор в студиото с Константин Павлов, телевизия Bulgaria On Air за обещанията на президента Първанов след края на мандата;

Разговор в студиото с Мария Костова, БНР, за цензурата в Интернет;

Оценка за избори 2012, с участие на Асен Генов, БНР, “Христо Ботев”;

Разговор за свободното слово в Интернет с Асен Генов, Алфа ТВ;

Дискусия в студиото на Алфа ТВ, след 60:00;

Репортаж, след 0:30, СКАТ ТВ;

Репортаж, БНР;

Разговор с Евгени Генчев в “Здравей,България” по НОВА ТВ, за резултатите от работата по проекта.

С уважение:

Асен Генов

Константин Павлов — Комитата

Фондация “14 януари”

Най-важното
Всички новини