Богомил Манчев: Акцията срещу мен трябва да нахрани протестиращите

OFFNews 23 септември 2013 в 08:03 3719 2

Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС
Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС

„В акцията срещу мен има частен интерес, има и политически интерес. Политическият интерес е тези, които седят на улицата, да бъдат нахранени с информация“.

Това заяви пред bTV управителят и мажоритарен собственик на „Рискинженеринг“ Богомил Манчев.

OFFNews припомня, че спецакцията бе проведена в петък в София, Перник, Козлодуй и Белене и бяха претърсени общо 17 сгради на фирми, свързани с проекта „Белене”. „Уорли парсънс“ са консултант на НЕК за проекта АЕЦ „Белене“ и инженер-архитект на проекта, а „Риск инженеринг“ – неин подизпълнител. Проверката е за присвояване на 18 милиона евро, а поводът – фактурите, издавани от НЕК на “Уорли парсънс” през периода на служебното правителство, след като парламентът вече бе замразил проекта. 

Според Манчев обаче фирмата му не носи никаква правна отговорност по случая, защото договорът, който компанията е подписала с НЕК за „Белене“, все още е в сила.

„Работа идва от следното – в този договор има техническа консултация и контрол по изграждането на обекта, преди този период има строителен надзор. Тъй като се промениха обстоятелствата, но никой не е спрял този договор, въпреки решението за „Белене“ на Министерски съвет, министрите не са дали разпореждане за спирането на този договор“, уточни Манчев.

Той хвърли вината върху министрите, които са поемали ресора. По думите му те не са си свършили работата, защото не са спуснали заповед за прекратяване на договора.

„Директорът на НЕК написва писмо и казва – прекъсваме договора, но НЕК не е получила указание от Българския енергиен холдинг и министрите. Никой не е разпоредил писмена форма на тези институции да прекратят договора“, каза Манчев.

На въпрос на водещия дали прекратяването не е било очевидно след решението на Министерски съвет, бизнесменът отговори, че въпросът е юридически и не може да се решава чрез заключения от ежедневието.

Манчев коментира, че в акцията срещу него има и частен бизнес интерес на човек, който иска да заеме позициите му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови