Вятърът събори покрив в двор на училище, има паднали дървета и билборди (обновена)

OFFNews 12 февруари 2021 в 09:28 2596 0

Снимка БГНЕС

Студеният вятър, който нахлу в страната миналата вечер, вече нанесе и щети.

Метален покрив се е срутил в двора на училище "Шандор Петьофи" в Хасково, предаде Нова тв. Няма данни за пострадали. Металният покрив е от близка сграда. Той е прелетял няколко метра и е паднал в двора.

Скоростта на вятъра в Хасково е достигнала 100 км/ч. Силният вятър е вилнял цялата нощ. Получени са много сигнали - за паднали дървета и за билбордове.

Силните пориви на вятъра, стигащи 90-120 км/ч, са причинили сериозни щети по електропреносната и тролейбусната мрежа в Сливенско, съобщи инж. Снежана Кънева от общинския отдел "Сигурност и управление при кризи", предаде БТА. В различни части на града и общината има скъсани електропроводници, прекършен е и стълб за улично осветление, изкоренени са дървета и множество паднали клони и суховършия. Силният вятър е причинил вреди и на част от оградите на няколко детски градини и на част от открити спортни площадки. Възстановено е електроподаването в селата Желю Войвода и Камен. В момента се работи по отстраняване на аварии в местностите Батмиш, Рамануша, Дебелата кория и село Сотиря.

Рязкото застудяване започна в цялата страна - със силен вятър, сняг и минусови температури.

Внимание, ако тръгвате на път

563 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват срещу заледяване и хлъзгавост, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи и силен вятър е определен за 6 области в Североизточна България – Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Варна и Шумен. Прогнозата на метеоролозите е за понижение на температурите и превалявания от сняг.

Агенция „Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

София

Над 180 снегопочистващи машини са извършили обработки със смеси срещу заледяване в София тази нощ, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Във връзка с валежите от сняг и ниските температури са обработени трасета на градския транспорт, стръмни участъци, мостове и частично основни улици в районите, както и общинската пътна мрежа на територията на Столична община. Направена е обработка и на Южната дъга на Околовръстен път.

Извършва се разпръскване на смеси срещу заледяване по вътрешноквартални улици в райони като Витоша, Лозенец, Искър, Студентски, Младост, Овча купел, Слатина.

В планината Витоша е направено опесъчаване на пътищата Драгалевци-Алеко и Бояна-Златните мостове.

В момента градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути.

Започна почистване на прилежащите пространства към спирките на обществения транспорт и подходите към пешеходните подлези.

Напомням се на етажните собствености, управителите на търговски, бизнес имоти да почистят прилежащите тротоари към съответните си сгради.

Напомняме на шофьорите да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия, както и да карат внимателно със съобразена скорост. Днес прогнозата за времето е с жълт код за силен вятър, което създава условия за образуване на навявания в планинските райони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови