Забавянето на втората доза от ваксината не е проблем

Колкото по-късно се постави втората доза, толкова по-добър е имунният отговор, твърди проф. Мира Кожухарова

OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2021 в 09:16 1019 0

Забавянето на втората доза от ваксината срещу коронавирус не е проблем. Според епидемиолога проф. Мира Кожухарова датата на картончето е ориентировъчна.

„Въпросът с датата за втората доза от ваксината е административен. Тя се определя на базата на това, което е писал производителят. За AstraZeneca пише, че втората имунизация се прави между 4 и 12 седмици след първата. Дори да минат определените седмици обаче, няма проблем. Имунологията показва, че колкото по-късно се постави втората доза, толкова е по-добър имунният отговор", обясни по Нова телевизия епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

По думите ѝ интервалът между дозите се изисква, защото е възможно през този период човек все пак да се зарази. Хората не бива да се плашат, ако са пропуснали дадената им дата в картончето. Всеки производител пише, че ако имаме остро инфекциозно заболяване, трябва да отложим следващата доза, каза Кожухарова.

Тя коментира и острата реакция на Здравното министерство към производителя на ваксини AstraZeneca:

„Реакцията е нормална, защото има предварително сключени договори, които задължават производителя да ги изпълнява. От друга страна това е положението – произвеждат, колкото могат. AstraZeneca явно не са си преценили капацитета. Ще трябва всяка страна да се съобрази с ограниченото количество”, каза епидемиологът. И заяви, че все пак ще има достатъчно ваксини за втората доза.

Вчера за Нова телевизия от компанията-производител съобщиха, че има известни промени и трудности, тъй като това е нов производствен процес. До средата на м. март сe очакват още две доставки.

Проф. Кожухарова изрази задоволство от решението да не се пази втора доза за ваксинираните:

"Излизат все повече данни, че първата доза е много важна. Тя създава много висока степен на защита. Втората доза подсилва действието на първата”, поясни Мира Кожухарова.

Според нея е възможно да се наложи да се ваксинираме срещу коронавирус всяка година, както е при грипа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови