Москов иска държавата да плати дълговете на болниците

Вероника Шербанова 26 януари 2017 в 16:22 4999 4

Държавата трябва да изплати дълговете на държавните болници у нас. Това обяви здравният министър в оставка Петър Москов, който направи отчет на свършеното през годините, в които беше начело на Министерството на здравеопазването. 

Той посочи, че дълговете на болниците в момента са 411 млн. лева, като 150 млн. лева са просрочените задължения. 

По думите му оттук трябва да следва и още едно политическо решение държавата да плаща за режийните разходи на държавните болници, които са в размер на 92 млн. лева в момента, а Здравната каса да плаща само за медицински дейности. 

Това според Москов ще са първите неща, с които ще се заемат от Реформаторския блок в новия парламент. 

Други промени, които се налагат според него, са премахването на търговския статут на лечебните заведения и разходите за медицински дейности да не са свързани с броя на приетите пациенти. 

"Да приемем, че 80% от разхода трябва да отидат за заплати, тези разходи не бива и не могат да бъдат свързани с количество приети пациенти. Това не е екарисаж, не е и шивашка фирма, за да зависи дали ще ушиеш 5 или 7 чифта гащи", заяви той.

Докато заплатите на лекари и сестри зависят от броя на пациентите, промените са обречени на частичен успех, категоричен е Москов.

Той предлага на болниците да се отпуска твърда субсидия, свързана с начина на лечение на пациентите, а не с количеството приети болни. По думите му НЗОК ще плаща за заплатите на медиците, но тези пари трябва да са отделени от средствата за медицински дейности. 

На въпрос как оценява следващия на поста Илко Семерджиев, като се има предвид, че е голям критик на здравната му реформа, и какво ще му завеща, Москов заяви: "Няма да си позволя да давам оценка на който и да било, включително и на наследника на този пост. Да давам оценка на това как изглежда служебното правителство и какви са неговите представители - ще кажа, че нашия екип принадлежи на политически формации, които загубиха изборите, на първия тур поотделно, на втория - заедно, така че ние не можем да имаме нито претенции, нито отношение и позиция към назначенията на служебния кабинет. Те се извършват от БСП, ДПС и излъчения от тях на изборите президент Радев. Те са такива, каквито са, а за нас остава само да се научим да печелим избори".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9005

5

Maryann Alfredo

26.02 2017 в 12:27

Здравейте, аз съм г-жа Маryann Alfredo частен кредитор заем, който дава живот на възможностите заеми. Трябва спешно заем, за да изчисти дълговете си или имате нужда от капитал заем за подобряване на вашия бизнес? Били ли сте били отказали от банки и други финансови агенции? Имате нужда от консолидация или ипотечен кредит? Не търсете повече, защото ние сме тук, за всичките си финансови проблеми в миналото. Ние заемане на средства за хора, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да инвестират в бизнес в размер на 2%. Искам да използвам тази среда да информирам, че ние осигуряваме надеждна помощ и бенефициент и ще бъде готов да ви предложи заем. Така се свържете с нас днес по електронната поща до: ([email protected])

29585

4

Izalina

26.01 2017 в 19:47

Абе контактувам си с редови лекари и служители на здравна каса чат-пат. Как един не изрази и минимум одобрение на Москов и реформата му. Напротив - наежват се и започват с примери за лошите практики в резултат на цялото.
Да кажем, че аз не разбирам, но те го работят. Ежедневно.
Здравето ни НЕ Е политика. Има си цяла специалност "здравен мениджмънт". Запознайте се.
Важи и за Куневица и Бъчварова.

14469

3

случайно прочетох

26.01 2017 в 18:02

Москов, сбогом!

Иначе нямам против с данъците, които плащам да се субсидират режийните на ДЪРЖАВНИТЕ болници, но съм против да се правят ремонти (саниране) на ЧАСТНИ блокове!