Прокуратурата натисна здравния министър с въпроси за пандемията

Ангел Марковски Последна промяна на 08 октомври 2021 в 15:33 3823 1

Върховна административна прокуратура изиска информация от служебния здравен министър за увеличаване на заболяванията от коронавирус при децата, ваксинацията и много други въпроси около пандемията.

Един от въпросите е как е уредено лечението и тестването на децата, болни от Ковид-19. Във връзка със значителното увеличаване заболеваемостта от Ковид-19 във възрастовата група 0-19 години, Върховна административна прокуратура(ВАП) изиска информация от служебния министър на здравеопазването има ли разписани правила за прием на деца с коронавирусна инфекция в болници и регламентирано ли е прилагането на щадящи тестове в детски колективи.

Прокуратурата се позовава на "конституционния прерогатив на прокуратурата за опазване на законността и в защита на обществения интерес (чл. 127, т. 5, т. 6 от Конституцията, както и чл. 145, ал. 1, т. 1 - 6 от ЗСВ)" и предлага предлага на служебния здравен министър да прецени предприемане на действия, свързани с организацията и ефективността на контрола на изпълнението и неизпълнението на заповеди за вече въведени противоепидемични мерки, в рамките на правомощията му, с цел ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция и правилно, адекватно и своевременно лечение на заболелите.

"Въз основа на необходимост от получаване на точна и актуална информация, която да послужи при преценка на законосъобразност на актове или действие/бездействие по реда на надзора за законност, ВАП поиска от служебния здравен министър и информация налице ли е заповед за контрол на ваксинационния процес - какво гласи тя и дали се изпълнява, респективно за констатирани нарушения и мерки за отстраняването им, както и за „издаване“ на сертификати, без да е извършена ваксинация. Има ли регламентация в случай на „пробив на ваксината“, дали това се изследва и по какъв ред", съобщиха от ВАП. 

Служебният министър на здравеопазването трябва следва да изпрати информация и има ли акт за проверка на лица с ваксинационен сертификат (дали имат реално поставени ваксини) и как се регламентира това. Трябва да изясни и издаван ли е регламент за контрол на лабораториите, които правят тестове за коронавирус. Служебният здравен министър следва да изпрати и информация дали се урежда извършване на анализ на причините на високата смъртност на заболели с коронавирусна инфекция у нас и търсят ли се възможности за промяна на тази тенденция, а така също и дали са регламентирани медицински практики за лечение и прием в болници.

Министерство на здравеопазването следва да изпрати информация до ВАП в кратък срок, завършва прессъобщението на прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови