Проф. Кожухарова: България има готовност за поставяне на трета доза ваксина

OFFNews 25 август 2021 в 10:26 1262 0

"България има готовност за поставяне на трета доза ваксина срещу коронавирус. Очакваме да бъде дадено разрешение от Европейския център по контрол на заболяванията да се промени кратката характеристика на препаратите. Информационната система ще бъде коригирана, за да може да се регистрира бустерната доза."

Това каза по bTV проф. Мира Кожухарова, епидемиолог и съветник на служебния здравен министър.

По думите ѝ Министерството на здравеопазването не се въздържа от въвеждане на мерките, а те са "регионално ориентирани". Такива ограничения ще се наложат по Черноморието, в населени места, където предстоят панаири, базари или дни на на общините, допусна проф. Кожухарова.

"Хората трябва да разберат, че от тях зависи да се предпазват. Събирането на оживени места е личен избор и носи риск особено, ако не си ваксиниран или си в рискова група", посочи епидемиоложката. 

Според проф. Кожухарова четвъртата вълна е в ход и мерки ще се въвеждат в определена последователност. Тя изрази надежда, че този път вълната ще спадне по-бързо.

"Разчитам все пак на това, че част от хората са ваксинирани напълно, други са преболедували и практически по-малко хора са изложени на риск от заразяване", аргументира се тя и допълни, че с организирането на ковид-зони в ДКЦ заболелите в по-лека форма ще имат възможност за безплатни прегледи, изследвания и лекарства.

Проф. Кожухарова изрази надежда, че началото на учебната година ще е присъствено, но подчерта, че има много неваксинирани учители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!