Проф. Аргирова обяснява защо наличието на антитела не е достатъчно за издаване на сертификат

Има разлика в антителата, които изгражда имунната ни система, след естествено заразяване и след имунизация, заяви вирусологът

OFFNews 21 октомври 2021 в 09:26 34830 15

При преболедуване имунната система изгражда всички видове антитела – включително и неутрализиращите болестта. Често обаче е възможно човек да не е образувал достатъчно антитела от вида на неутрализиращите, а да има много повече от другите видове, които не защитават от повторно боледуване, затова наличието на антитела срещу COVID-19 само по себе си не е достатъчно за издаването на зелен сертификат.

Това каза по БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова. 

По думите ѝ при ваксинация в организма се образуват точно определен вид неутрализиращи антитела, които са ефективни за справяне с коронавируса, затова имунитетът срещу коронавирус е по-траен.

Професор Аргирова призова хората, които са прекарали болестта, да се имунизират срещу COVID-19 от 3 до 6 месеца след като са се излекували. Според нея тези, които имат антитела, но не могат да докажат преболедуване, трябва да се ваксинират.

Проф. Аргирова коментира още, че заповедта за въвеждането на зелени сертификати у нас е прекрасна, но е много закъсняла. Според нея тези мерки е трябвало да се въведат още през август, за да не се стига до толкова голям брой заразени.

Тя предупреди, че заради лесната циркулация на вируса в България има голяма опасност от появата на нови щамове с още мутации.

Как д-р Иван Димов, завършил Оксфорд и Кеймбридж, обяснява защо невинаги антителата показват гарантиран имунитет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

11

yoghurt

21.10 2021 в 14:02

Кокотен, с уважение, но какво скромно видя в последния си коментар ( : ? Но тъкмо това искам да кажа - рационалната мисъл е под обсада, и то от учени. Антителата - мярката за ваксините - не се признава. Какво се признава тогава? И защо не се направи и следващата крачка във мисловната верига - да, пождобре е да имаш имунитет от ваксина, от колкото да нямаш. Но никак не е по-добре всички да имат само имунитет от ваксина, всички да имат еднакви антитела - които да таргетират абсолютно еднакви части на вирусът. Защо в природата имунната система на индивидите изгражда различни антитела, като пръстов отпечатък на всеки? Дали за да може всеки отделен човек да представлява уникална заплаха за един вирус, все едно - да има уникална ключалка на вратата? Нима сме по-горе от природата? Нима съждението, че това да имаш еднаква ключалка е по-добре от това да имаш различни - нима това е едно адекватно съждение? И какво кара учените да казват подобно нещо е истинският въпрос, който си задавам. Какво кара в България сертификатът за лреболедуване да е валиден цяла година (което е минимално признаване на истината), а в ЕС - 6 месеца? Ако щеш - какво накара Цар Борис III-ти да бъде запомнен като добър политик, който защитава поданиците си, лавирайки умело?

6245

10

kokoten

21.10 2021 в 12:30

Ако имаше и най-малка представа как се прави наука,нямаше да говориш и пишеш ентусиазирано тези глупости...каквито и да са съобщенията в дори най-реномираните списания,те в никакъв случай не се възприемат като абсолютна и непреодолима истина,напротив-обикновено те не се потвърждават и възприемат от научните среди...,но щеше да ги знаеш тия работи,ако беше по-малко,тъп и повече критичен и най-вече самокритичен....Говедо необразовано-запомни,науката не се прави във списанията,а е в главите на скромни и самокритични хора,които безкористно и самоотвержено работят за доброто на такива негодници като теб(става въпрос за човека със запомнящия се ник - Тарабата1)

1900

9

rincewind

21.10 2021 в 11:53

Нещо мирише на акано. Тая има някаква полза от тия думи.