Пикът предстои: Налице е лавинообразно разпространение на COVID с непредвидим ход

Делта вариантът е по-заразен и протича много по-тежко, предупреждава проф. Ива Христова. Увеличава се циркулацията и на сезонни вируси

Александра Маркарян 12 октомври 2021 в 14:04 9761 1

Заразените от COVID-19 ще продължат да се увеличават. Пикът на вълната тепърва предстои. Никой не може да каже докога ще продължи ръстът, предупреди днес проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), цитирана от БНР. Освен на коронавируса се увеличава и разпространението на сезонните респираторни вируси.

Делта вариантът освен по-заразен, протича и много по-тежко. Всички заразени предават заразата и се получава лавинообразно разпространение, което е с непредвидим ход, предупреждава тя.

Според нея съвсем скоро ще има затягане на мерките: „Мисля, че тепърва ще се затягат мерките, така заложено в плана да се реагира паралелно с променящата се динамична обстановка“.

На този фон лични лекари сигнализират, че КОВИД зоните не функционират нормално.

„За момента поне аз не знам някой да работи и да изписва лекарства с намаление. Може би има такива, но аз не съм попаднала на такава COVID зона, не мога да кажа, че въобще няма такива. Просто мои пациенти не са попаднали на място, където да им се изписват лекарствата с намаление“, коментира д-р Гергана Николова от Пета градска болница. Към нея се стича върволица от пациенти и причината е не само повишената заболеваемост, но и заради проблемите с безплатно предписване на лекарства в COVID зоните.

Данните на НЦЗПБ показват нарастващо разпространение на заразата.

Средната заболеваемост вече е 418.36 спрямо 404.84 през вчерашния ден, съобщава clinica.bg

7 области остават в тъмночервената зона (с 500 и повече заразени на 100 хил. души население): Видин, Габрово, Кюстендил, Монтан, Перник, Сливен и София-град.

В предпоследната червена (250-499/100 хил.) са 16 области: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, София област, Стара Загора, Търговище и Ямбол.

Останалите области са в оранжева зона (100-249/100 хил.). Нито една не е в зелена (под 100/100 хил.).

Сезонни вируси

В момента циркулират риновируси, коинфекции, парагрип. Все още в България няма грип.

Проф. Христова предупреждава, че е много вероятно паралелно с КОВИД тази година да има и грипна вълна и апелира хората да се ваксинират.

Официалната препоръка на СЗО е двете ваксини да се правят през 14 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови