Миналото лято бе по-спокойно, защото ги нямаше вариантите на COVID-19

OFFNews 09 август 2021 в 10:16 2618 1

Коронавирусът не се страхува нито от топло, нито от студено време. Делта вариантът се разпространява 2 пъти по-бързо, заяви пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

По думите й по-рядко се среща симптоматиката със загубата на вкус и мирис при Делта варианта на COVID-19. Няма драматична разлика в симптоматиката между Делта и останалите варианти на COVID-19. Проф. Александрова обясни, че вирусите си имат собствена логика и ако се питаме защо миналото лято беше по-спокойно, отговорът е: Тогава новите варианти ги нямаше. 

Според нея това, че във Великобритания с коронавирус се заразяват по-млади хора, се дължи на факта, че останалите са ваксинирани.

Вирусологът допълни, че два са основните начини за борба с коронавируса - мерките и ваксините, а при първи симптоми на кашлица и температура е най-разумно да се потърсим лекарска помощ.

"Когато хората не се чувстват добре, трябва да ограничат контактите си - кашлица и температура, когато започнат болки в гърлото, трябва да светне червената лампичка", категорична е тя.

Проф. Александрова уточни, че маските и физическата дистанция трябва да продължат да се спазват и призова да се ваксинираме.

"Ваксините са с висока защита - понижават вероятността за сериозно протичане на болестта и смърт. Преболедувалите също е необходимо да си поставят ваксина. С третата доза целта е да се актуализира имунната памет, за да организмът да реагира адекватно при следваща среща с вируса", каза още проф. Радостина Александрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

09.08 2021 в 12:06

За да не мрете се ваксинирайте....болницата ни почна да се пълни с ковид и нито един не е ваксиниран.....ваксинирайте се....