Криза за кадри в спешната помощ, а 2000 парамедици стоят без работа

OFFNews 27 май 2024 в 10:20 1087 0

линейки

Снимка Министерство на здравеопазването

Спешна помощ

50% от местата в спешните центрове стоят незаети, а 500 лекари трайно липсват от системата. За това сигнализират от Съюза на парамедиците в България, коментира д-р Теодор Цанков по Нова телевизия.

По думите на лекаря от Съюза на парамедиците в България има около 2000 кадри, които са завършили специалността, но не биват назначавани.

„Голяма част от тях емигрират, защото в България няма как да практикуват”, казва той.

Специалистът потвърждава, че лекарските заплати в спешната помощ достигат до 4000 лв. в по-големите градове на страната. Възнагражденията за парамедици са около 1500-2000 лв.

По закон парамедикът не може да работи сам, но може под опека на лекар. В София и Бургас са най-много назначените в спешните центрове парамедици, казва лекарят.

Липсващите места в системата не се запълват, а това да бъдат назначени специалисти е в ресора на директорите в спешните центрове. Според д-р Цанков голяма част от спешната медицинска помощ не е регламентирана и е необходима „реформа на база Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването”.

„Никой от Съюза на парамедиците в България не може да си обясни защо директорите не искат да приемат реформа”, каза той и уточни, че няма статистика за качеството на спешната помощ у нас.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна