Касата отпусна пари за малката Ива, за която дарители събраха 664 хил. лв.

Деца с тежки диагнози получиха спешно финансиране от НЗОК

OFFNews 06 февруари 2024 в 14:17 5829 0

НЗОК

Снимка Янка Петкова

НЗОК

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) спешно одобри лечението в чужбина на няколко деца с тежки диагнози, съобщават от здравния фонд.

Пълно съдействие бе оказано на 5-годишната Ива, диагностицирана с тумор на малкия мозък, което се нуждае от скъпоструващо лечение в клиника в чужбина за протонна терапия, а сумата за това е непосилна за семейството. Детето ще бъде прието за лечение на 6.02.24 в клиника в Испания.

Буквално за дни в платформата pavelandreev.bg бяха събрани над 664 хиляди лева. Животът на момиченцето се променя драстично малко преди Коледа, когато е диагностицирано с тумор на малкия мозък. В началото на тази година е направена операция в Пирогов, за да се отстрани по-голяма част от тумора. След направени изследвания той се оказва злокачествен и много бързо растящ медулобластом, в последния 4-ти стадий, като вече са се образували няколко разсейки в гръбначния мозък. Единственият шанс за живота на Ива сега е да се направи протонна терапия, последвана от химиотерапия.

Ако лечението на Ива бъде покрито от касата, събраните дарителски средства ще отидат за други кампании, каквато е практиката на платформата.

В момента спешно се подготвят документите за одобряване на трансплантация на черен дроб на малко дете с остра чернодробна недостатъчност в лечебно заведение в Германия, както и за трансплантация на стволови клетки и CAR терапия на дете с остра лимфобластна левкемия в лечебно заведение в Вюрцбург, Германия, съобщават още от здравния фонд.

Продължава своевременното разглеждане на още няколко спешни случаи за лечение на деца в чужбина, с цел запазване живота и здравето им и предотвратяване на по-нататъшни усложнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!