И здравният пропуск не увеличи желаещите да се ваксинират в Италия

OFFNews 12 октомври 2021 в 09:53 1128 0

Снимка Министър-председателят на Италия Марио Драги

Стремежът на италианските власти да засилят ваксинацията срещу COVID-19, като направят здравния пропуск необходимо условие за ходене на работа, не постига желания ефект, показват данни, цитирани от Ройтерс.

Правителството на министър-председателя Марио Драги разпореди миналия месец, че от 15 октомври всеки работник, който не представи т.нар. зелен пропуск, ще бъде временно освободен от работа, без да получава заплата. Властите предприеха този ход с надеждата да убедят неваксиниралите се италианци да се ваксинират.

При обявяването на спорната мярка на 16 септември министърът за държавната администрация Ренато Брунета каза, че тя ще доведе до такова "огромно" ускоряване на ваксинацията, че целта може до голяма степен да бъде постигната още преди влизането на решението в сила.

Този ефект обаче засега не се постига. По данни на службата на комисаря за COVID-19 през седемдневния период до 8 октомври около 410 000 човека са получили първа доза ваксина - това е спад от 36% в сравнение с предишния седемдневен период и най-ниското седмично ниво от началото на юли.

Обявената от правителството мярка първоначално изглежда доведе до умерено ускоряване на ваксинацията, която се увеличи с 11 процента в първата седмица след 16 септември, но остана доста под равнището, отчетено две седмици преди това.

От 24 септември до 1 октомври имаше повишение с 15%, след което беше регистриран значителният спад миналата седмица.

Първоначално здравният пропуск, който удостоверява, че съответният човек е ваксиниран, преболедувал или е дал отрицателна проба при тестване през предходните 48 часа, беше замислен с цел да улесни пътуването в Европа. Още няколко държави го превърнаха в изискване за достъп до обекти като музеи, фитнес зали и заведения за хранене на закрито.

Нито една друга страна не е превърнала здравния пропуск в задължителен за всички работници. Италия стана експериментално поле в това отношение в Европа.

С наближаването на крайния срок на 15 октомври работодатели в индустриалната северна част на Италия предупреждават, че ще се сблъскат с недостиг на персонал, а ръководителите на някои региони в страната казват, че ще бъде невъзможно да се осигурят достатъчно тестове за работниците, които отказват да се ваксинират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови