Д-р Маджаров: Е-рецептите не преодоляха дефицита на антидиабетни лекарства

OFFNews 02 април 2024 в 15:03 903 0

Иван Маджаров

Снимка БЛС

Пресконференция БЛС

Резултатът от електронните рецепти е такъв, какъвто очаквахме – не се преодоля дефицитът на антидиабетни медикаменти. Ние твърдяхме, че проблемът е друг, коментира Маджаров. И призова без пилотен проект и анализи здравното министерство да не въвежда повече никакви новости в системата.

Електронните рецепти са пример за налагането на нещо, без да се направят предварителни изследвания и анализи, без да се стъпва на базата на данни. Това каза пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров по повод отпадането изцяло от вчера на гратисния период, в който антибиотици можеха да се предписват и по електронен път, и на хартиена рецепта. Антидиабетните медикаменти от няколко месеца също са само с електронни рецепти, пише БТА.

„Електронната рецепта е необходима на определени хора просто да събират анализ за свои нужди, но не за нуждите на обществото“, каза още Маджаров. На въпрос БЛС ще настоява ли да се върне хартиената рецепта, той каза, че към настоящия момент в цяла Европа има и двата механизма на издаване на рецепти.

По-рано днес БЛС представи поръчания от организацията първия по рода си за страната анализ за икономическата полза от здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки