Д-р Аспарух Илиев: Ваксината е като снайпер, който уцелва осмицата

Делта вариантът заразява за 10 секунди на закрито, при Алфа трябваха 15 минути, обясни специалистът

OFFNews 25 август 2021 в 08:12 6771 1

Делта вариантът на коронавируса заразява за 10 секунди в затворено помещение, при Алфа бяха необходими 15 минути. 

Това каза д-р Аспарух Илиев, който ръководи инфекциозна лаборатория в Берн, по БНТ. По думите му ваксините са като снайпер спрямо Делта, който не уцелва в десетката, а в осмицата. 

С възникването на "Делта" варианта ефектът от ваксините срещу COVID-19 намалява. Но третата доза ще засили защитата на организма до голяма степен, защото производителите вече имат предвид новите мутации, обясни медикът.

Ваксинирането намалява предаването и разпространението на вируса, т.е. самото ваксиниране, въпреки че при "Делта" варианта този ефект е леко намален, все пак съществува възможност да ограничи и до голяма степен разпространението", допълни д-р Илиев.

Трябва да правим разлика между това човек да се зарази с "Делта" варианта и да прекара едно леко заболяване, и това да има тежко заболяване, да постъпи в болница и да бъде обдишван в интензивно отделение, каза още д-р Илиев. 

Във Великобритания 5% от хората, постъпили в интензивни отделения, са ваксинирани.  

Медикът даде за пример и Израел. Там по думите му се получава един лек феномен на изчерпване на ефекта на ваксините, обаче с поставянето на трета бустерна доза, ефектът е много добър и това ще бъде елиминирано. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!