Ангелов: Търсят се всякакви вратички за заобикаляне на мерките

Заведения се пререгистрират, частни партита се представят като сбирки за "задоволяване на образователни потребности на децата"

Янка Петкова 02 декември 2020 в 11:32 3032 0

С недобро чувство забелязвам какво се случва и как се правят опити да се заобиколи заповедта на здравния министър за струпването на хора, търсят се всякакви вратички, каза по време на брифинга в МС проф. Костадин Ангелов.

Той съобщи, че  в щаба разполагат с информация за пререгистрация на заведения, за събиране до 15 човека по частни поводи представено като "задоволяване на образователни потребности на децата", за хотели и къщи за гости, които организират партита за 8 декември.

За мен е изключително важно това, че сме дали рамка. Ако някой реши да надскочи заповедта за новите мерки, може да измисли хиляди вратички, каза Ангелов.

Още когато представяхме мерките ген. Мутафчийски подчерта, че затваряме само местата, които са най-рискови и има струпване на големи групи хора. Но както знаем, двама мислят повече от един, затова има и толкова случаи на заобикаляне на мерките, допълни здравният министър и отправи апел за изпращане сигнали за нарушения. 

По отношение на спорта сме изключително толерантни. Ние не сме затворили целия спорт, а само обектите, където експертите са преценили, че е опасно и това е направено за три седмици, не говорим за месеци или спиране на цялата държава. За ледените пързалки важи изискването за дистанция, създаването на коридори за влизане и излизане. Ако един собственик на пързалка е добросъвестен, ще намери начин да се спазват мерките, каза министърът. 

Затова казахме, че не въвеждаме локдаун, всички заедно трябва да го направим. Това е логиката на мерките, ако всеки няма лична отговорност, няма да постигнем ефект, предупреди той.

По думите му, в момента се наблюдава лека тенденция за ефект от ограниченията.

Все още е много рано да го кажем. Трябва да мине поне още една седмица. Ако нещата продължават така и мерките дадат резултат, имаме визия кои са първите неща, които ще отворим. Ще започнем от яслите и детските градини, подчерта Костадин Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!