Абсурд: Възрастни пациенти не могат да стигнат до лекарски кабинет, защото е на 3-ия етаж

OFFNews 03 юли 2023 в 13:22 607 0

пациент

Снимка Скрийншот

Пациент от село Борово, Гоце Делчев

Ограничен достъп до медицинска грижа в гоцеделчевското село Борово. Причината е, че лекарският кабинет е на последния етаж на кметството, а голяма част от пациентите не могат да стигнат до там заради липсата на асансьор.

30 стъпала - толкова делят възрастните хора в село Борово от лекарския кабинет. Сред тях е и трудноподвижният Костадин Катранджиев, който всяка седмица моли дежурната лекарка да го прегледа на улицата пред кметството.

"От 40 години този проблем съществува, което за нас е затруднение - болни хора, хора инвалиди се чудят как да се качат до горе… Нашият интерес е час по-скоро този въпрос да се реши", разказва пенсионерът Костадин Катранджиев по БНТ.

"Разчитаме на нова сграда, тъй като през 80-те години старата, която беше, там беше лекарят, кметството и читалището, беше бутната и тук беше преместена, но не изцяло, само на половина и няма как на първия етаж да разположим всички", обяснява Георги Найденов – кмет на с. Борово.

Лесен достъп до медицинското лице може да се осъществи чрез изграждането на асансьор. Това предвиждат да направят от община Гоце Делчев.

"Генерално решаване на въпроса може да стане с изграждане на въпросната пристройка… Ще се осъществи връзка между двете сгради с асансьор. Но на този етап за по-бързо решаване на проблема - и закупуването на стълбищен робот, който да предвижда хората по стълбището", заяви инж. Петър Мутафчиев – главен инженер на община Гоце Делчев.

До началото на септември роботът, който ще придвижва хората, ще бъде монтиран, обещаха от местната власт. А за изграждането на новата сграда и на асансьор са необходими европейски средства, за чието кандидатстване и получаване със срокове от общината не се ангажираха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки