Митове за здравето, които науката опровергава

OFFNews 22 октомври 2019 в 15:17 17614 0

Снимка Pixabay

В интернет пространството могат да се срещнат всякакви твърдения, най-примамливи са тези, които се отнасят до здравето ни. Обикновено те се разпространяват най-активно и много често мултиплицират откровени лъжи. Публикация в MedPortal опровергава някои от най-популярните сред тях.


Мит №1. Ултразвуковото изследване е опасно за бебето

За разлика от рентгена, при УЗИ няма радиоактивно излъчване. Изображението се създава от високочестотни звукови вълни. Мускулите, костите или съединителната тъкан отразяват и провеждат звука по различен начин – благодарение на това ние виждаме изображението.

Няма никакви доказателства, че ултразвукът е вреден за детето или за възрастните. Неговото въздействие се следи от 1941 г., когато за пръв път е бил използван, и за изминалия период на него са посветени достатъчно изследвания, доказващи безопасността му. През 2013 г. е проведено най-голямото до момента проучване, което доказва, че апаратът е безвреден. Американската агенция по контрол на лекарствата FDA смята УЗИ за най-безопасния вид изследване, в сравнение с рентгенографията и другите лъчеви методи.

Мит №2. Боледуваме от простуда заради изстиване

Кашлицата, хремата, повишената температура не възникват, защото сме изстинали. Простудата или острата респираторна вирусна инфекция (ОРВИ) я предизвикват вирусите – риновируси, аденовируси и др. Те попадат в организма от заразени хора, разпространяват се по въздушно-капков път. Това може да се случи по всяко време на годината, независимо от температурата на въздуха.

Все пак най-често боледуваме от вирусни инфекции през зимата и това има своето обяснение. Вирусите проникват в организма през носа. Секретът се стича надолу и се оказва в стомаха, където стомашната киселина убива вируса. Хладният въздух обаче забавя движението на секретите. Така вирусите имат повече шансове да преодолеят бариерата и да проникнат в организма.

Мит №3. Тоалетните чинии са разпространител на венерически заболявания

Върху тоалетната чиния могат да попаднат микроорганизми, които предизвикват заболявания, предавани по полов път – хламидия, херпес вирус, найсерия (гонорея). Те обаче не могат да проникнат в организма чрез нея. Повечето от тези микроби загиват, когато попаднат във външна среда. Херпес вирусът живее няколко секунди, същото се отнася и до вирусите, причиняващи гонорея и хламидоза.

„Невъзможно е да се заразиш с венерическа болест в тоалетната, освен ако не правиш секс в нея“, коментира по повод тези твърдения Абигейл Селърс, к. м. н., президент на Американското общество на микробиолозите.

Има бактерии с по-дълга преживяемост в санитарните помещения – стрептококи, стафилококи и др. Но за да са заразни, трябва да проникнат в тялото, което не може да стане през кожата. В този случай е достатъчно да миете ръцете си със сапун след всяко посещение, твърдят специалистите.

Мит №4. Пробата Манту не трябва да се мокри

Смята се, че водата прониква в мястото на въвеждане на реагента и предизвиква увеличаване на червеното петно, което прави показанията за пробата неточни.

Всъщност не е така. В медицинските ръководства няма подобно предупреждение срещу попадането на вода върху Манту. Лекарите съветват само да се защити мястото на убождане от замърсяване или нараняване.

Мит №5. Детоксът е полезен

Смята се, че това е процедура, която помага да се изхвърлят токсините от организма, да се снижи теглото и да се подобри общото здравословно състояние.

Учените обаче не са открили доказателства в полза на детокс-процедурите. В доклад от 2014 година те са стигнали до извода, че не съществуват данни, които биха потвърдили ефективността на детоксикацията. В друг доклад се твърди, че соковете и детокс диетите подпомагат отслабването заради ниската си калорийна стойност.

Проучвания показват, че след излизане от детокса теглото много бързо се възстановява. Ако подобни процедури се провеждат без лекарски контрол, може да предизвикат неприятни странични ефекти като обезводняване или дисбаланс на електролитите.

Мит №6. Пиенето на мултивитамини е полезно

Счита се, че така се повишава имунитетът, предотвратява се развитието на болести и се подпомага организма при активен спорт.

Многобройни изследвания обаче не са намерили доказателства, че мултивитамините снижават риска от сърдечносъдови заболявания, рак или когнитивни разстройства в зряла възраст. Нещо повече, те могат да бъдат вредни. Ежегодно в САЩ се публикуват данни за 60 000 случаи на токсичност на мултивитамини. Най-често това се случва заради предозиране. Особено опасни са мастноразтворимите витамини, като витамин А, Е, Д, които имат способността да се натрупват в организма.

Мит №7. Микровълновата фурна предизвиква рак

Не е истина. Не съществува нито едно доказателство, което да показва връзка между рака и микровълновата фурна.
Защо? Микровълновата фурна не прави храната радиоактивна, а само я нагрява. Електромагнитното излъчване принуждава водата, която се намира в продуктите да вибрира, това произвежда топлина. Микровълновите фурни не променят химичната структура на храната – просто я нагряват както и обикновената печка.

Тези фурни са конструирани така, че да задържат микровълните във вътрешността. Излъчване има само когато устройството е включено, а вратата на фурната е затворена. Много малка част от вълните могат да се промъкнат навън. Те обаче са в минимално количество и напълно се вместват в границите на нормите. Все пак някаква опасност има – ако фурната е повредена, рискуваме да получим изгаряне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!