За кого е вредно киселото зеле

OFFNews 22 ноември 2019 в 10:33 64356 2

Снимка Pixabay

Киселото зеле е източник на целия набор от витамини. Освен големи количества витамин С, то съдържа витамини от група Б (Б1, Б2, Б5, Б6), а също и калий, калций, цинк, селен, желязо, йод, фосфор и натрий. Освен това фибрите, които се съдържат в него, нормализират храносмилателните процеси, укрепват стените на съдовете и снижават нивото на кръвната захар, съобщава "Аргументи и факти".

Подобно на другите ферментирали продукти, киселото зеле помага на организма по-добре да усвоява хранителните вещества и подобрява функциите на имунната система. Въпреки безспорните си полезни свойства обаче, този продукт не е еднакво полезен за всички.

Не се препоръчва на хора, които имат заболявания съпроводени с нарушения във водно-солевия баланс. Противопоказано е за хипертониците, тъй като повишеното съдържание на сол може да стане причина за скок в кръвното налягане. Солта се свързва с водата и предизвиква задържане на течности в организма, което води до образуване на отоци и повишаване на кръвното налягане.

Този продукт е вреден за хора с повишена киселинност на стомаха, със заболявания на задстомашната жлеза, с обострен гастрит и язва на стомаха.

Тъй като в киселото зеле се съдържат продукти, които предизвикват брожение и образуват млечна и оцетна киселина, не се препоръчва да се консумира от хора със слаб стомах. Комбинацията от фибри и киселини води до повишено газообразуване и може да предизвика метеоризъм и подуване на стомаха.

Специалистите по хранене и диететика препоръчват на младите майки да се въздържат от консумацията на този продукт, докато кърмят. Уместно е въвеждането му в менюто им след 4-6-ия месец. Експертите напомнят, че при въвеждането на нова храна, трябва да се следи реакцията на бебето. В случай че се появят обрив, подуване на стомаха на детето и други нежелателни реакции, е най-добре да се изчака до приключване на кърмаческия период.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    5300

    2

    квазимодо

    26.12 2019 в 12:14

    Стефчо, вредно е единствено за тия дето не ползват ракия.

    23293

    1

    Стефан

    25.12 2019 в 19:25

    Бе, по моят опит, е най-вредно за дебелите. Особено ако е малко гарнитура към свинското:)
     
    X

    Заедно с Азов на фронта в Донбас. Нашият кореспондент Горица Радева разказва войната от първо лице