Четенето на книги лекува депресии

OFFNews 30 юли 2019 в 13:00 5101 0

Изследвания, проведени от група шотландски учени тази година, показва, че четенето на книги е един от най-ефективните немедикаментозни способи за лечение дори на тежки форми на депресия, съобщава сайтът lira.bg. В експеримента участвали две групи хора, страдащи от депресия. Общото количество участници било 2500 души.

Доброволци от първата група получавали антидепресанти, а на другите била предписана библиотерапия – да четат книги. Изследването, продължило 4 месеца, показало, че от пациентите от първата група да се излекуват от депресията успели 40%, а от втората – 25%. Повторното изследване, проведено година по-късно, дало превес на втората група: по-ефективно се борели със заболяването си тези пациенти, които четели книги. При това четенето се отразявало положително на пациенти с различна степен на депресивност.

Днес мнозина лекари са уверени, че четенето на книги е отлично лекарство не само срещу депресията, но и срещу безсънието и тревожните състояния, и позволява на човека да контролира емоциите си. Лекарят Пиер-Андре Бонне, автор на дисертация на тема библиотерапия, споделя:

„Върху рецептата аз отпечатвам обложката на книгата, която препоръчвам, като по този начин комбинирам медикаментозното лечение и лечебното четене. При следващото посещение на пациента ние обсъждаме прочетеното. В повечето случаи болните откриват сами в книгите ключа към своето оздравяване.”

Ето още няколко факта за това защо четенето на книги е полезно за нашето здраве:

  • Четенето подобрява паметта, развива мозъка и умствените способности. То е отлична тренировка за мозъка, като увеличава количеството нервни връзки за съхраняването на получената информация. Както показват изследванията , понижаването на умствената активност значително се забавя при хората, обичащи да четат.
  • Предпазва от болестта на Алцхаймер. При четенето на книги мозъчната активност се увеличава, което влияе благотворно на състоянието на мозъка. Както казват учените, четенето на книги е универсален способ да се съхрани умът ни жив дори в старостта.
  • Четенето намалява стреса. Нищо друго не спасява така ефективно от стрес, както четенето на хубава книга. Предишни изследвания показват, че четенето не може да се сравни дори с разходката или със слушането на музика: само 6 минути четене снижават нивото на стреса с 2/3.
  • Разочарованието и лошото настроение не са страшни за тези, които обичат да четат. Докато подтиснатите депресивни състояния и информационното пренапрежение са чести спътници на хората, свикнали да си почиват пред телевизора или компютъра.
  • Четенето лекува безсънието. Четенето на книга на приглушена светлина ни помага да се успокоим и да се подготвим за сън.
  • Четенето ни стимулира към спортуване. Установено е, че четящите хора са по-склонни да се занимават със спорт.
  • Книгите за самопомощ ефективно борят депресията. Добавете четенето на книги в своя всекидневен работен график и сами ще се убедите в ползата от тази терапия. Хубавите книги ще ви подарят отлично настроение и вие ще поискате да ги прочетете още веднъж, за да откриете в тях нещо ново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови