Туристически бюлетин - Западни покрайнини (част 3)

ОFFNews 28 април 2014 в 16:24 3461 0

Скална църква "Света Петка" в Трън

Трета част на туристическия бюлетин за Западните покрайнини - Драгоман, Сливница, Брезник и Трън.

Църква "Св. Георги" - с. Чепърлинци

 

Средновековната църква "Свети Георги" се намира в центъра на село Чепърлинци, близо до селската чешма.
Днес старинния храм е в сравнително добро състояние, през 2009 г. фасадата е реновирана, така че вътрешността е защитена от атмосферните влияния.
Църквата е малка, еднокорабна постройка с вътрешни рамери 7 м х 4 м. Стените са дебели 0,70 м, градени от ломен камък.
Въз основа на архитектурните и художествени особености на църквата "Св.Георги", изграждането ѝ може да се отнесе към периода на активното църковно строителство- XV-XVI в
Цялата вътрешност на църквата е била изписана със стенописи. Сeга са останали само тези на източната стена, които при измазването не са покрити с мазилка, но за жалост и те са пострадали от неправилна реставрация. Старите стенописи не са съществено изменени, освежени са лицата и отчасти облеклата, но това е направено грубо и не в стила и техниката на средновековната живипис. Цялата западна стена отвътре е измазана с мазилка, което дава възможност при проучвания да излезат следи от стенописи.

Средновековните църкви на Западните покрайнини

Те са разположени на места, където трудно се стига, а много от тях не са действащи. Но са уникални, както района, в който може да ги намерите - Западните покрайнини или общините на град Трън, Драгоман, Сливница и Брезник. Средновековните църкви и манастири на Западните покрайнини са като малки съкровищници, вакар и малко запазени, но автентично пресъсздаващи историята от много столетия назад. В някои от тях има добре запазени уникални стенописи и дори иконостаси.
Много от тези църкви имат важно историческо значение за района, в който се намират. Все повече от тях се реновират.
Повечето от тези древни съкровищници на културата са създадени в периода около XI-XVI век. Много от тях са свързани с древни легенди като църквата „Св. Николай” в Драгоман, която се свързва с няколко местни легенди, според една от които цар Иван Александър се оженил за втори път именно в старинната църква на село Калотина. Там се е състояла сватбената церемония на новопокръстената втора съпруга - еврейката Теодора - Сара с българския цар.

ЦЪРКВА "СВ. НИКОЛАЙ" - С. КАЛОТИНА

 



Средновековната църква "Свети Николай" се намира в Дивина махала на граничното село Калотина.
„Св. Николай” е била изградена в близост до средновековния Разбоишки манастир „Св. Въведение Богородично” през XIV в., най-вероятно през времето на царуване на българския цар Иван Александър (1331-1371 г.). Потвърждение на последното ни дава стоялият на южната фасада допреди десетилетия ктиторски надпис, който през 1947 г. е бил снет и сега се съхранява в Софийския археологически музей.
През 1977 г калотинският храм „Св. Никола" е обявен за паметник на културата с национално значение.
Най-забележителното в този храм са неговите стенописи, конто изпълват стените на наоса и притвора, въпреки че някои от тях са частично или напълно унищожени. Една част от тях са снети от стените и запазени в Археологическия музей в София. От стенописите в храма най-забележителни са ктиторските портрети в притвора.

С църквата „Св. Николай” са свързани няколко местни легенди, според една от които цар Иван Александър се оженил за втори път именно в старинната църква на село Калотина. Там се е състояла сватбената церемония на новопокръстената втора съпруга - еврейката Теодора - Сара с българския цар.

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ?
МУЗЕЯТ НА КИСЕЛОТО МЛЯКО в с. Студен извор се намира на около 7 км от гр. Трън. Музеят е създаден и посветен на Д-р Стамен Григоров – световно известен български учен, родом от трънското с. Студен извор, който е автор на едно откритие, което маркира началото на един от най-актуалните клонове на науката за храните и храненето.

ЦЪРКВА "СВ. ПЕТКА" - ГР. БРЕЗНИК



Църквата "Св. Петка" се намира в югоизточния край на гр. Брезник, в подножието на хълма "Бърдо".
Старинният вид на църквата потвърждава донякъде преданието за съществувалия някога тук "Бреза манастир", който заедно с 6 черкви, построени по хълмовете обграждащи днешния град, образувал известното дори в Цариград "Седмопрестолие".Въз основа на архитектурните данни, изграждането на църквата "Св. Петка" може да се отнесе към XV-XVI век.
Църквата се състои от три части и е достроявана многократно. Най-старата източна част е изградена през средновековието. Представлява малка еднокорабна, едноапсидна църква с вход от запад.
Иконостасът на църквата се отличава с четирите реда икони и с разноводността на отделните му части. Изпъкват големият кръст - "Венчилка" най-отгоре и една арка над северната врата на иконостаса. Тя вероятно е от средновековния иконостас, защото декоративните ѝ мотиви са рядкост в българската резба.
Черкавта е уникална и с втория си иконостас - преграда в притвора, която разделя мъжкото от женското отделение. Дворът на църквата представлява истински археологически музей. Сред многото артефакти могат да се видат стари каменни кръстове, някои от които с интересна пластика. Вниманието привличат и мраморните плочи, орнаментирани с розети и кипариси, те някога са служили за парапет в съборената след Освобождението джамия.

СКАЛНА ЦЪРКВА “СВЕТА ПЕТКА” в Трън




СКАЛНА ЦЪРКВА “СВ. ПЕТКА”, гр. Трън се намира в малка пещера в скалата над гробищната църква “Св. Петка”в кв. Баринци, на 1,5 км западно от центъра на гр. Трън. Скалната църква е обявена за археологически паметник на културата. Известна е още с името “Пещернята”, тя функционира като религиозен център от времето на Втората Българска държава до наши дни и е тясно свързана с легендата за покровителката на Трън и Трънско – св. Петка Българска. Днес в скалната църква могат да се видят “стъпките” на светицата, бягаща от гонещата я потеря, както и вкаменената от чуждо посегателство пита. За стичащата се от скалата вода се вярва, че са сълзите на светицата. Тази вода се събира в глинени панички и лекува очни болести. Храмовият празник е на Петковден (14 октомври), когато в памет на св. Петка се меси същата пита като църковната реликва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови