Мавриций, по-добрата Индия

Мира Баджева, Магдалена Гигова 22 януари 2022 в 09:32 16661 0

Снимка Getty Images

Една малка, богата и учудващо подредена Индия съществува щастливо насред могъщите води на Индийския океан – остров Мавриций, чието население е преобладаващо с индийски корени. Мавриций се намира по-близо до бреговете на югоизточна Африка и Мадагаскар, отколкото до прародината на своите жители, и представлява мостра на най-доброто от индийската култура и начин на живот, съчетано с африканската природа и климат. Остри зъбери, бели плажове, угаснали вулкани, пищни гори, облъхвани от разхлаждащ бриз – релефът му е фантастичен. Неслучайно прочутият американски писател Марк Твен, посетил острова през 1896 г., казва за него: „Първо е бил сътворен Мавриций и едва после – раят; всъщност раят е копие на Мавриций“.

От 2022 г. раят е по-достъпен за българите заради директните чартъри от София дотам на „Емералд Травел“ (първият е на 11 февруари т.г. – подробности на www.emerald.bg).

Остров Мавриций е въплъщение на максимата, че в малките опаковки се крият най-бляскавите бижута. Отвисоко островът действително прилича на паднало в океана късче от седмото небе, защото страната е мирна, демократична и просперираща.

Жителите й имат може би

най-добрия в Африка стандарт на живот,

а курортите й са смятани за едни от най-изисканите в света.

Снимка: Getty Images

Океанът изобилства от най-разнообразни представители на подводния свят, затова островът е известен като атрактивна туристическа локация за риболов на едри екземпляри, а любителите на дайвинга са привлечени от пъстроцветните коралови рифове. Безкрилата птица додо, смятана за символ на Мавриций, вече я няма, но все пак тук продължават да живеят зверове и пернати от първобитния рай, които не се срещат никъде другаде – фруктовия прилеп и пилето пи-пик.

Пъстрата смесица от езици и култури, както и етническото многообразие придават на островната държавица специфично очарование. Местните са преобладаващо потомци на индийските наемни работници, докарани насила на острова през XIX век. В училищата се преподава на английски (и движението по пътищата е ляво), тукашните вестници излизат на френски, а населението общува помежду си на креолски (освен на бихари, хинди и тамилски). Официален език няма. Основните религии са индуизъм, християнство (католици) и ислям (сунити). Цялата тази завладяваща амалгама от азиатски обичаи, африканска откритост и европейски шик прави това парче суша насред топлия Индийски океан особено магнетично за туристите.

Малкият архипелаг, съставен от островите Мавриций, Родригес, Агалега и Св. Брендън (или Каргадос-Карахос), е разположен

на 800 км от Мадагаскар.

От общо 330-те километра брегова линия на основния остров, над 100 км са плажове. Коралови рифове го обгръщат от всички страни, затова морето е винаги гладко като огледало. Всички плажове са собственост на държавата и специална държавна служба се грижи всяка вечер те да бъдат идеално почиствани от отпадъци.

Снимка: Getty Images

Мавриций предлага много възможности за екскурзии и активен отдих извън гмуркането и риболова. Например сафарита в няколкото огромни природни паркове, където животните са в естествената си среда, или излет до столицата Порт Луи (Port Louis). Или пък разходка из Памплемус – най-старата ботаническа градина в южното полукълбо, известна на учените от цял свят с изключителната си колекция от редки растения. Сред тях са дървото Талипо, което цъфти веднъж на 60 г., и гигантската лилия Виктория Регия – най-голямото водно растение в света, чиито листа достигат до 3 м. в диаметър и издържат тежест до 60 кг. Ботаническата градина е създадена още в края на XVIII век от Пиер Поавр, интендант на френския крал, и е развивана и поддържана в продължение на столетия, за да се превърне днес в един от най-красивите паркове на планетата.

Столицата на Мавриций Порт Луи

очарова с еклектичната си атмосфера, едновременно традиционна и модерна. Тук има от всичко: старинен френски район с величествена катедрала и изящни барокови сгради в центъра (като Парламента, строен през 1738 г., или Стария театър); типичен китайски квартал; мюсюлмански предградия. Градската цитадела „Аделаида“ е изградена от британците през 1835 г. А имението Domaine les Pailles недалеч от столицата е една от първите плантации за захарна тръстика на острова. То заема 1500 хектара и е живата памет за колониалното минало на Мавриций. На територията му има дори фабрика за ром от 1758 г., която работи до ден-днешен и предлага съблазнителни дегустации.

Твърдят, че няма по-вкусна захар от маврицианската, която има поне шест различни вкуса: от тъмнокафява и светлокафява (с добавена меласа), през кокосова до бяла с аромат на ванилия. В градините на плантацията ще видите как растат подправките, превръщащи в шедьовър островната фюжън кухня с нейния микс от индийски, африкански и френски вкусове: къри, канела, пипер, чили, кориандър, куркума, карамфил, шафран и индийско орехче. Преживяването в Domaine les Pailles включва още шоу в ритъма на традиционния местен танц „сега“, десетминутна обиколка с истинска железница из плантацията, сафари с джипове през ловните полета на имението и вкусен обяд в някой от елегантните му ресторанти.

Всъщност остров

Мавриций е открит през 1507 г. от португалски мореплаватели

и дотогава е бил необитаван. 90 години по-късно на свой ред го завладяват нидерландците, които остават тук до 1710 г. След тях идват французите, които кръщават острова Ile de France, но се налага да го предадат век по-късно на Великобритания. Именно британските колонизатори докарват в захарните плантации на Мавриций – в началото на XIX век – роби и работници от други страни и континенти. Техните наследници остават на острова и така той е трайно заселен. Днес хората с индийски произход са мнозинство (близо 70% от жителите). Останалите 30 процента са креоли с африкански корени.

Едва

през 1968 г. Мавриций получава независимостта си.

Оттогава насам островната република се развива повече от успешно, особено на фона на съседите си като Мадагаскар, преживели военни преврати, диктатури и продължителни периоди на насилие и глад. С добри икономически показатели, на 50-ия си рожден ден през 2018 г. райският остров, населен от 1,2 млн. души, се представя пред света като най-убедителната африканска история на успеха. В индекса Mo-Ibrahim, който оценява работата на африканските правителства, Мавриций заема първото място от 5 години насам. През 2019 г. Световната банка пък го нарежда на 20-то място в света по лесно правене на бизнес. С доход от 7800 евро на глава от населението Мавриций е сред водещите страни в Африка. При това островът отдавна вече не изкарва парите си с производство на захар: туризмът процъфтява, финансовите услуги – също (островната държава е сред най-предпочитаните данъчни оазиси). Малката република може да се похвали и с добре развита социална система, безплатно здравеопазване и средно образование, безплатен обществен транспорт за ученици, пенсионери и инвалиди.

Мавриций е много популярна ваканционна дестинация сред холандци, французи и англичани (вероятно защото е бил последователно колония и на трите държави) като място за романтични бягства и сватбени пътешествия.

Източното и западното крайбрежие е отлично място за наблюдаване на танца на делфините. Именно там си струва най-много човек да наеме катамаран за обиколка из заливите. Сутрешното плуване отвъд кораловия риф оставя незабравими спомени.

В южната част на Мавриций се усеща най-силно автентичната островна атмосфера: спящият вулкан Тру О Серф (Trou-aux Cerfs), Свeщеното езеро Гран Басе (Grand Bassin), Паркът на крокодилите La Vanille… Вулканичното езеро е смятано за най-сакралното индуско място на острова. Тук е хиндуисткият храм, посветен на божествата Шива, Лакшми и Хануман.

La Vanille e живописен резерват с обща площ от 35 000 кв.м., в който живеят грамадни нилски крокодили, гигантски костенурки Алдабра и впечатляваща колекция от пъстроцветни пеперуди.

Лъкатушещите меандри на Черната река са прелюдия към

тематичния приключенски и природен парк Casela (Касела),

разстлал се върху 20 акра. Това е огромна открита зоологическа градина, в която над 1500 диви животни и птици могат да бъдат видени в естествената им среда. Само пернатите в Casela Nature & Adventure Parks са поне 140 вида от 5 континента. Тук се предлагат различни сафари турове, по време на които може да наблюдавате живеещите свободно зебри, носорози и лемури, да храните жирафи, маймуни и кенгуру, да яздите камили и да се снимате с новородени лъвчета, гепарди и тигри, държейки ги в ръцете си. В Thrill Mountain предлагат в добавка планинско катерене, зиплайн, разходки по въжен мост над каньон и скокове с бънджи.

Снимка: Getty Images

На югозапад е

незабравимата седемцветна земя Шамарел (Chamarel)

с най-високия водопад на острова. Това е уникален природен феномен – вълниста долина от дюни, естествено оцветени в седем цвята, нещо като земна дъга. Екзотичните многоцветни слоеве са се образували в резултат на ерозията и охлаждането на вулканичната лава при срещата й с разнообразния химичен състав на почвите в този голям оголен терен, заобиколен от гъста гора. Геопаркът е едно от природните чудеса на острова и напомня платно на художник великан.

Снимка: Getty Images

Купонът на острова е буквално навсякъде и по всяко време – в клубове, барове, кафенета и ресторанти. Курортите Grand Baie (Гранд Бе) или Flic en Flac (Флик ан Флак) са епицентърът на нощните партита. А районът на Le Morne (Льо Морн) е подходящ за семейни почивки и кротки влюбени, които искат да се наслаждават на спокойствието в тюркоазените малки заливи.

На източния бряг е остров Ile aux Cerfs (Островът на елените), намиращ се на 3 км с моторница от сушата. Бялата пясъчна ивица се вплита в изумителна лагуна, която стига навътре до кораловия риф и се слави като място за невероятен дайвинг. Дъното на океана може да се наблюдава и с прозрачна подводница, която стига до 35 м дълбочина.

Хотелите на острова не са големи, с 3, 4 и 5 звезди, с едноетажни и двуетажни вили на самия плаж, заобиколени с голф игрища и палми. Голф се играе буквално навсякъде.

Най-подходящи за пътуване и почивка в Мавриций са месеците от септември до май включително. Т.нар. зима, когато температурата пада до 15 градуса и валят дъждове, продължава 3 месеца – юни, юли и август. През останалото време е лято с температура около 30 градуса, а водата е около 27 градуса целогодишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови