Стартира нова програма за подкрепа на туризма с бюджет от 30 милиона лева

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2022 в 13:27 6941 0

Министерството на туризма публикува проект на Указания за кандидатстване и правила за предоставяне на безвъзмездни средства по схемата "Предоставяне на безвъзмездни средства за подпомагане на туристическия сектор за компенсиране на загуби, възникнали пряко и/или косвено от ограниченията в дейността на предприятията поради въведените противоепидемични мерки и приложения към тях", съобщиха от ведомството.

Очаква се набирането на заявления по схемата индикативно да стартира на 28 януари 2022 г.

Бюджетът по мярката е в общ размер до 30 млн. лева, като подкрепата е за предприятия от туристическия сектор, които изпитват ликвидни затруднения поради пандемията.

Допустими кандидати по мярката ще бъдат предприятия от туристическия сектор, които осъществяват дейност в хотелиерството, ресторантьорството,, туристическа агентска и операторска дейност, како и други дейности, свързани с пътувания и резервации, организирането на конгреси и търговски изложения, други дейности по хуманно здравеопазване, спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих.

Безвъзмездните средства ще се предоставят еднократно и ще се разпределят на пропорционален принцип спрямо броя на подадените и допуснати до разглеждане заявления за подпомагане и реализирания оборот без ДДС през 2019 г., но не повече от 20 на сто от същия.

Подаването на заявленията за държавна помощ ще се извършва отново по електронен път чрез Системата за управление на националните инвестиции, модул "Е-кандидатстване".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови