Будапеща – пленителната дунавска красавица

Теодор Спасов 05 май 2018 в 10:16 6372 2

Снимка Теодор Спасов

Когато си представяме красива европейска столица, обикновено правим асоциации с Париж, Берлин, Лондон или Виена. Но почти никога не правим асоциация с унгарската чаровница Будапеща, чиято прелест по нищо не отстъпва на тази на популярните сред туристите европейски градове. Дори напротив - градът в много отношения е много по-пленителен, отколкото Париж или Виена.

Един от най-красивите европейски градове се намира на по-малко от 1000 километра от София. Във въздуха на града се носи очарователна атмосфера, каквато вероятно не може да се срещне никъде другаде по света.

Будапеща е наистина красив град

Първото, което ще ви впечатли в Будапеща, е река Дунав и красивите мостове, които се вият като дъги над нея. Висящият мост „Сечени“ свързва източната и западната части на града – Буда и Пеща. Той е първият мост в унгарската столица, открит в среда на 19-и век и възприеман и до днес като символ на прогреса.

Рибарският бастион също е един от основните символи на града. Гледката от там към Пеща, тоест към източната част на града, е наистина изумително красива. Бастионът има 7 кули, които символизират седемте маджарски племена, заселили се край Дунав през средните векове.

Вечер или денем, гледките към Парламента и Двореца на принцеса Сиси са най-внушителните сгради по поречието на Дунав. Те са впечатляващи както по размерите си, така и по красотата си. Дворецът, разположен на хълм в близост до реката, може да бъде достигнат както пеша, така и с кабинков лифт. Днес той се използва като галерия.

Друга сграда, която ще ви впечатли със сигурност, е базиликата „Свети Стефан“. Завършена е в началото на 20-и век, след 54-годишен строеж. Църквата „Матиас“, която се намира в близост до замъка на принцеса Сиси, пък е другият интересен християнски храм в града.

Сградата на парламента е издигната в края на 19-и век, като строежът ѝ е отнел около 40 години. Днес тя представлява наистина внушителна забележителност, която се е превърнала в основният символ на града.

Сравнително евтино място е

В Будапеща определено е по-скъпо, отколкото в София. Но в сравнение с тези в повечето европейски столици, Будапеща е сравнително евтин град. Цените на храната в Будапеща не са високи, като вечерята в приличен ресторант в центъра може да ви излезе малко по-скъпа, отколкото в София. Освен популярните унгарски салами, горещо препоръчителни са и унгарските традиционни топли и студени супи.

Цените на разходките с лодка по Дунав варират от 8 до 28 евро на човек, в зависимост от фирмата, на която е корабчето. Най-скъпи са пътешествията с автобусите, които могат хем да ти покажат прелестите в сърцето на града, хем и да се спуснат в реката.

Билетът за градския транспорт в Будапеща за еднократно пътуване струва около 2,30 лева. Съветваме ви да закупите своя билет от автоматите за билети, които обикновено са разположени на самите спирки, защото цената на закупения от водача билет струва над 3,10 лева.

Цените на нощувките в Будапеща

са само малко по-ниски, отколкото в повечето популярни европейски градове. Двойна стая за една нощ в центъра обикновено възлиза на около 200 лева.

Зеленина и романтика в сърцето на града

Остров Маргарет, заобиколен от водите на река Дунав, е вероятно най-големият и красив парк в града. До него се достига по красив мост.

Жълтата линия на метрото е най-романтичната подземна железница в Европа. Тя има сравнително кратък мрашрут, но е интересна туристическа атракция. Движи се под една от най-красивите улици на града - улица Андраси, като свързва същинския център с Площада на героите.

Историята е навсякъде

Градът и неговите жители са преживели наистина много. Ако посетите Будапеща със сигурност ще останете с впечатление, че това е град, на който по нищо не му личи, че е бил неведнъж в руини. Освен, разбира се, по паметниците в чест на загиналите в резултат от нацисткия и комунистическия терор.

В непосредствена близост до парламента може да видите един от най-трогателните мемориали в града – обувките по брега на Дунав, открит през 2005 г. Този мемориал представлява 60 чифта чугунени обувки, наредени край брега на Дунав. Той увековечава паметта на евреите, убити по време на Втората световна война, като се свърза с конкретно събитие от зимата на 1944 г., когато група евреи е била разстреляна на това място от милицията на нацистката партия, като преди разстрела жертвите са били накарани на свалят обувките си.

В града има още няколко мемориала на загиналите по време на войната евреи. Причината за това е фактът, че градът е пострадал много силно от войната, като еврейското малцинство, представлявало 23 процента от населението му, е почти изцяло избито в Аушвиц. За сравнение, днес еврейското малцинство в града прдставлява едва 0,11 процента от него.
В Будапеща също така е разположен и вторият по големина юдейски храм в света – т. нар. „Голяма Синагога“, която се намира в стария еврейски квартал. По време на войната около 20 000 евреи се крият вътре в синагогага в продължение на месеци, за да не бъдат отведени в Аушвиц. Но около 1/3 от тях не оцеляват през зимата на 1944-1945 г., като загиналите са погребани в двора на музейния комплекс.

Ако обичате музеите, в никакъв случай не пропускайте Музея на терора, тези на изящните и приложните изкуства, Унгарския национален музей, както и зоологическата и ботаническата градина. Двете градини са изключително добре поддържани и красиви.

Площадът на героите пък е един от символите на града. На него са изградени статуи на седемте лидери на племената, заселили се през средните векове край Дунав.

Заведенията

В Будапеща има много интересни ресторанти и алтернативни заведения, подобни на тези в Капана в Пловдив. В тях може да се потопите в най-различни епохи – в тази на диското, на Куийн и дори в пещерната ера.

Каквито и забавления да предпочите, в Будапеща със сигурност ще ги намерите. И със сигурност ще ви се прииска да се завърнете отново там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5784

2

Бабатунде

15.05 2018 в 08:23

със Западна*

5784

1

Бабатунде

05.05 2018 в 11:37

Първо в цените не ви бива.
Вместо да съветвате да се купува от автомат еднократно билетче, покажете цените на дневните карти. Излиза много по-удобно и евтино ако закупите дневна (има опции за карти, за повече от ден) карта за градски транспорт.

200 лева за двойна стая, говори за изключителна некомпетентност.
Нощувките в Будапеща са на изключително ниски цени, сравнено с Западна Европа !
Спокойно може да спите в ТОП център (както е модерно да се казва тук), за средна цена около 120 лв. на вечер (не говорим за спане в коптор, нито в Ceasere Palace !)

Ако желате да хапнете невероятен Гулаш в по-различна обстановка, непременно посетете For Sale Pub. Ако сте до трима души, си поръчайте ЕДИН Гулаш. Ще ви е достатъчен, повярвайте ми !