Бетон на Смокиня: Не е преместваем обект, незаконно строителство е

Рени Петрова 08 юни 2021 в 16:45 12621 1

Снимка Facebook

Това, което се случва на плаж "Смокиня", е абсурдно. Незаконно строителство е, а не преместваем обект. Това заяви пред OFFNews инж. Йоан Каратерзиян от Камарата на геодезистите в България. 

От седмици на една от най-красивите ивици по Черноморието ни се поставят бетонни пети, като от началото на юни багер ги вкопава в земята. Месец по-рано министерството на туризма глоби концесионера с 3856 лева заради нарушена цялост на плажната ивица. Според концесионера на плажа Иван Алексиев "бетонните пети" трябва да бъдат обезопасени и заровени в пясъка. По думите му той разполага с всички разрешителни за строеж, а тежката техника е напълно законна.

Какво точно се случва обаче не може да се види.

Обектът вече е заграден с непрозрачна ограда, обяснява инж. Каратерзиян.

Той е изпратил сигнали до премиера Стефан Янев, министрите на околната среда, на регионалното развитие, на туризма, както и до президента Румен Радев.

Източник: Facebook

"Вулгарното отношение към изключителната държавна собственост от страна на част от временните ползватели (т.нар. концесионери) на изчерпаемите природни ресурси на страната ни, очевидно е породена от впитото в общественото мнение от страна на досегашното управление, че всичко им е позволено, когато веднъж са стъпили на “своя” плаж", пише той до ведомствата. 

Според специалиста от министерството на околната среда и водите са се заели сериозно с проблема, а дали Министерството на туризма и МРРБ вършат нещо не знаел. 

"Вкопаването на дървени, метални, стоманобетонни и изработени от друг материал колони, колове, основи и други конструктивни елементи, независимо от това дали са изработени или излети на място или извън строителната площадка е строителство, което е забранено от закона на територията на морските плажове, независимо от времето, през което се извършва", добави геодезистът.

По думите му е странно, че регионалното министерство изпраща писмо до ДНСК, а ДНСК до РДНСК, с което казват: "Въпреки че има протокол за проверка, направете още една по сигнала и след месец отговорете на подателя". Каратерзиян обясни, че срокът от МРРБ е неприемлив, защото в момента се строи. 

Според него служителите от регионалното ведомство "се опитват да омотаят всичко", както и че е непростимо служители да използват разговорна реч.

"Това не е преместваем обект, защото всичко може да се премести. Определението в ЗУТ е, че преместваемият обект няма характеристика на строеж, а тук всичко е с тези характеристики", категоричен е Каратерзиян.

Той добавя, че се правят изкопни дейности и се поставя бетон: "Независимо, че не се лее, той се поставя, вкопава се. Монтажните работи също са строеж." 

Или са безхаберни служителите, или умишлено се опитват да заблудят министъра и обществото, заяви още той. По думите му няма как да не са засегнати дюните, защото до тях се прави изкоп - "може да се образува свлачище, има нормална ерозия". 

Йоан Каратерзиян от Камарата на геодезистите посочи още, че очаква реакция и незабавното спиране на строежа. Според него трябва да се възстанови бързо плажа, а бетонните пети да се изнесат и да се направи проверка. Възстановяването на плажа в естествения му вид е за сметка на нарушителя, категоричен е той. 

Той допълни, че министърът на туризма не е компетентен, а проверки трябва да се извършат от МРРБ. Освен това, посочи той, служителите, които са затаили информация или са премълчали, носят наказателна отговорност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3040

1

Любомир Димитров

08.06 2021 в 17:31

Каскетя защо спи ?!
Или е зает да гони някой кокошкар из Северо-запада ?!
Пък може и да анализира материалите за Шиши, нали така обещаха със Сийка ( а дано, ама надали) !!!