Древният град Петра (снимки)

OFFNews 14 май 2017 в 08:00 29019 0

Снимка Instagram

Издълбан директно в червени, бели, розови и пясъчни скали, иторическият град Петра в Йордания е бил "изгубен" в продължение на стотици години. Първоначално познат като Ракму, градът е известен с невероятната си архитектура и забележителната водопроводна система. Друго име на Петра е Роуз Сити поради цвета на камъка.

Разположен сред пустинните каньони и планини в сегашния югозападен край на Хашемитското кралство, Петра е бил процъфтяващ търговски център и столица на Набатейското царство между 400 г. пр. Хр. Градът е бил празен и почти разрушен от векове. Едва през 1812 година един европейски изследовател - швейцарецът Йохан Лудвиг Буркхарт, се дегизира като бедуин и успява да стигне до загадъчната местност.

Фантастичният каньон във формата на полумесец, моделиран на източния вход към Петра - каньон от пясък с височина 76 метра, който води директно до Ал Казнех (съкровищницата), е може би най-зашеметяващата от десетките спиращи дъха части на Петра.

Градът се намира в планинската Долина на Мойсей, или Вади Муса, на източния фланг на Араба (Уади Араба), на кръстопътя на главните търговски маршрути – към Газа на запад, Бостра и Дамаск на север, Ейлат на Червено море и Персийския залив от другата страна на пустинята.

През 1985 г. археологическият парк „Петра“ е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство, а през 2007 г. - за едно от новите седем чудеса на света. Няколко сцени от филма „Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход“ са заснети именно там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!