Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Идеи за бюджетен туризъм и спестяване на средства при пътуване

OFFNews 01 октомври 2020 в 18:17 3054 0

Всеки обича ваканциите и пътуванията, но когато бюджетът е ограничен, осъществяването им се превръща в истинско предизвикателство. Съществуват обаче няколко лесни начина да пестите пари и по време на самата почивка, така че да успеете да сбъднете мечтите си и да си изкарате приятно. Българската туристическа платформа Luxury Discounts споделя няколко идеи за бюджетен туризъм и ценни съвети как да спестявате средства по време на пътуване.

Направете предварителни проучвания

Ако си направите труда да проучите кои са безплатните дейности в района, който ще посетите, не само ще си спестите пари, а и ще си гарантирате пълноценни и забавни мигове по време на почивката. Можете също така да планирате екскурзията си извън активния сезон, когато цените на хотелските стаи и транспортните билети са по-евтини - това също ще научите чрез предварително проучване на избраната от вас дестинация.

Погрижете се за прехраната

Друг начин да спестите средства е да резервирате за времето на престоя си стая или апартамент с кухненски бокс. Едва ли има човек, който иска да се затвори в кухнята по време на почивка, но пък на всеки е приятно да изпие чаша кафе с лека закуска на терасата сутрин.

Ще ви излезе много по-евтино предварително да проучите къде са разположени местните пазари и големи магазини и да пазарувате продукти от тях. Така не само няма да плащате луди пари по ресторантите, а и ще имате възможност да опознаете по-добре особеностите на местната кухня.

Добра идея е също да подсигурите вода и леки закуски за разходките си навън. Това ще ви излезе много по-евтино, особено ако в компанията ви има и деца. Ако все пак решите да посетите ресторант, изберете обедно меню на по-ниска цена и избягвайте заведенията, които са разположени в районите на туристическите атракции. Отдалечете се само няколко пресечки от тях и ще можете да се нахраните на много по-ниски цени.

Резервирайте хотел с добра локация

Повечето туристи се интересуват от изгледа, който хотелът предлага, както и от неговите басейн, спа или фитнес зала. По-важно обаче е не да изберете най-луксозния хотел, а такъв с добра локация. Ако се намирате на централно място ще можете много по-лесно да стигнете навсякъде, а и ще спестите средства от транспорт.

Друг подход е да отседнете извън пределите на големия град, където наемите са значително по-евтини. Извън районите с туристически атракции обикновено и храната е по-евтина.

Използвайте кредитна карта без такси в чужбина

Ако планирате екскурзия в чужбина, вероятно ще ви се наложи да използвате дебитната си карта да направите някои дребни плащания. Имайте предвид обаче, че понякога е възможно да ви се начисли такса до 3% от сумата, която дължите, както и да се наложи да платите всякакви разлики във валутните курсове. Ето защо е по-добре в такива случаи да използвате кредитна карта, която е без такси за транзакции в чужбина. Добра идея е също да проверите кои карти имат пътническа застраховка. Някои такива карти освен, че осигуряват средства при инцидент, позволят отмяна на пътуването и компенсации при закъснение на багажа.

Изберете най-евтиния транспорт

Когато говорим за пестене на средства от транспорт, отново достигаме до внимателното планиране и предварителното проучване на екскурзията. След като изберете дестинацията за пътуване и желаните дати на отиване и връщане, хубаво е да започнете да следите как се движат цените на транспортните билети.

Самолетните компании например често обявяват глобални намаления (за всички полети) или такива до конкретни дестинации. Ако попаднете на такова намаление на полет до избрания от вас маршрут, смело направете своята резервация.

Ако планирате да пътувате до някоя европейска страна със самолет и след това да се разходите из нея, за да я разгледате, добра опция е да си наемете автомобил под наем. В случай че се спрете на този вариант, трябва отново да предвидите известно време, за да разберете каква промяна ще настъпи с цените на наемите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews