Съзвездие от тенисисти идва за Sofia Open

18 от първите 35 тенисисти в световната ранглиста пристигат в столицата ни за турнира през ноември. Преговорите с Григор Димитров продължават

OFFNews 13 октомври 2020 в 13:42 5074 0

Снимка Sofia Open

18 от първите 35 тенисисти в света ще играят в Sofia Open. Българският турнир ще се проведе от 7 до 14 ноември в зала "Арена Армеец" в София.

В столицата ни пристигат играч от Топ 10 в световната ранглиста, 7 представители на Топ 20, трима финалисти в най-престижните турнири от Големия шлем и бивш шампион в "Арена Армеец". Сред тях на този етап не е Григор Димитров, но преговорите с него продължават. Въпреки това списъкът с участниците на Sofia Open 2020 е не само най-силният в историята на турнира, а и най-впечатляващата селекция в турнир от категория 250 на ATP (Асоциация на професионалните тенисисти) от близо четири години насам.

Ето и 19-те имена на участници в турнира, които са ясни до момента: Диего Шварцман (№8 в света), Гаел Монфис (№11), Денис Шаповалов (№12), Роберто Баутиста Агут (№13), Пабло Кареньо Буста (№15), Фабио Фонини (№16), Карен Хачанов (№17), Милош Раонич (№21), Феликс Оже-Алиасим (№22), Душан Лайович (№24), Каспер Рууд (№25), Борна Чорич (№27), Тейлър Фриц (№28), Алекс де Минор (№29), Филип Краинович (№30), Ян-Ленард Щруф (№32), Николоз Басилашвили (№33), Кей Нишикори (№35) , Кевин Андерсън (“запазен ранкинг“ №14).

С изключение на Андерсън всички те са сред първите 40 в света. Списъкът на приетите по право в основната схема затвори №35 в ранглистата Кей Нишикори (Япония).

Андерсън е със запазен ранкинг - мястото, заемано от него преди операция на коляното, заради която той отсъства повече от 6 месеца от тениса.

Диего Шварцман от понеделник е в Топ 10. След полуфинала на „Ролан Гарос” 170-сантиметровият аржентинец се изкачи до №8 – най-високата позиция в професионалната му кариера. Шварцман има три титли от турнири на АТП, а през тази година игра финали в Кордоба и на Мастърса в Рим.

Гаел Монфис ще играе за втора поредна година на Sofia Open. Французинът бе полуфиналист при дебюта си през 2019-а и отстъпи на бъдещия шампион Даниил Медведев. Монфис е №11 в световната ранглиста и е спечелил десет турнира на АТП. Последните два са от февруари тази година – в Ротердам и Монпелие.

21-годишният Денис Шаповалов е най-високо класираният канадец в световната ранглиста. От понеделник е под №12, като в края септември достигна №10. През миналата година стана шампион на турнира в Стокхолм и спечели първата си титла от турнир на АТП.

Роберто Баутиста Агут е първият победител от турнира в София. Испанецът спечели изданието през 2016 г. и има общо девет титли в кариерата си. Баутиста Агут игра полуфинал на Уимбълдън миналата година и помогна на Испания да спечели Купа „Дейвис”, а в момента е №13 в актуалната ранглиста на АТП.

Пабло Кареньо Буста е двукратен полуфиналист на US Open, а миналата седмица достигна четвъртфинал на „Ролан Гарос”. 29-годищният испанец има четири титли на сингъл и четири титли на двойки от турнири на АТП, като през август с Алекс де Минор спечелиха Мастърса в Ню Йорк.

Фабио Фонини е деветкратен шампион в турнири на АТП на сингъл, а през 2015 г. стана шампион на двойки на Аустрелиън оупън в компанията на Симоне Болели. 33-годишният италианец е без прекъсване в Топ 20 на световната ранглиста в продължение вече на 113 седмици.

Кей Нишикори е най-титулуваният участник в тазгодишния Sofia Open. 30-годишният японец е 12-кратен победител в турнири на АТП, като има общо 26 достигнати финала. През 2014 г. бе финалист на US Open, а скоро след това се изкачи до рекордната в кариерата си позиция под №4 в световната ранглиста. В момента е 35-и.

Милош Раонич е друг финалист в турнир от „Големият шлем“, който ще играе тази година в София. Канадецът отстъпи на Анди Мъри в решителния мач на „Уимбълдън“ през 2016 г. когато достигна до №3 в ранглистата. Роденият в Подгорица 196-сантиметров гигант има осем титли от турнири на АТП. През август тази година игра финал на Мастърса в Ню Йорк, където загуби от Джокович.

Кевин Андерсън има два финала в Големия шлем в кариерата си. Живеещият във Флорида южноафриканец загуби от Надал в спор за титлата на US Open през 2017-а и от Джокович на финала на „Уимбълдън” година по-късно. Спечелил е шест титли на сингъл от турнири на АТП, но две операции на коляното в последните 14 месеца го извадиха от първите 100 на световната ранглиста.

Последните двама тенисисти, влизащи по ранкинг в основната схема на Sofia Open ще бъдат определени до 6 ноември. Преди турнира в София е Мастърсът в Париж и по правилника на АТП надпреварата от по-ниска категория е задължена да предостави два от т.нар. special exempt. Това означава, че ако тенисист, приет да играе в квалификациите в „Арена Армеец”, стигне полуфинал в Париж, той ще влезе в основната схема в София поради невъзможност да се включи в пресявките. Ако няма подобен случай двете места ще бъдат дадени на играчи от листата на чакащите в София. Към момента тя се оглавява от Гуидо Пеля (Аржентина), следван от Юго Юмбер (Франция), Адриан Манарино (Фр), Марин Чилич (Хърватия) и др.

„Голям престиж е за София не само да е единственият на Балканите, но и да е сред малцината градове в световен мащаб домакини на престижен турнир на АТП от категория 250. Петото издание на Sofia Open ще бъде най-силното досега. Като притежател на лиценза, основната цел на Brandplus с провеждането на този турнир е не само всяка година да доведе в София тенисисти от световна класа, но и с времето да утвърди Sofia Open сред най-класните турнири от категорията 250 на АТП. Гордеем се със списъка на участниците тази година: тенисист от Топ 10, седем от Топ 20 и 15 от Топ 30 на световната ранглиста гарантират, че очите на целия свят ще са обърнати към София благодарение на телевизионното излъчване и отразяването в медиите. И не на последно място: напълно е възможно резултатите от турнира в София да определят последните участници във финалния турнир на АТП за 2020 г. в Лондон", казва Кавери Голхинди, изпълнителен директор на Brandplus и Sofia Open.

Той допълва, че екипът му е в постоянна комуникация с първата ни ракета Григор Димитров и щаба му. "Както знаете, той подписа договор за участие на Sofia Open за оригиналните дати в края на септември и началото на октомври. Надяваме се, че Григор, който несъмнено обича България, ще играе на пренасрочения Sofia Open и ще приеме „уайлд кард”, която пазим специално за него. А що се касае до другите две „уайлд кард”, много топтенисисти проявяват интерес към тях и решението на кого да бъдат дадени ще бъде оповестено в следващите седмици“, казва още Годхинди.

Президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков пък споделя с гордост, че "списъкът с участниците е феноменален" и че е горд от факта, че "красивата ни столица София отново ще бъде домакин на такова престижно международно тенис събитие". Той не крие, че пандемията е създала несигурност, но въпреки нея екипът, организиращ турнира, е решил да продължи, показвайки така отговорността си към София, България, играчите и тениса.

"Въпреки че е голямо предизвикателство и е много трудно, това беше правилното решение. Надяваме сме, че здравословната ситуация ще остане стабилна и ще имаме възможността да се насладим на страхотен тенис и на телевизионно излъчване, което ще покаже София и Sofia Open по целия свят. Нашата красива България и хората тук заслужават прекрасната ни страна да бъде видяна в положителна светлина", казва Цветков.

Турнирният директор на Sofia Open Горан Джокович пък прогнозира, че Sofia Open 2020 "ще бъде нещо изключително".

"Погледнете само списъка с участниците – повече от впечатляващ! София и България трябва да се гордеят с турнира си. България е сред малкото държави в света, които ще организират турнир от АТП тура след прекъсването на сезона заради пандемията от коронавирус. Sofia Open е и единственият турнир, който се провежда в седмицата, започваща на 9 ноември, така че цялото внимание на тенис общността по света ще е насочено към България. Милиони зрители ще гледат тенис на най-високо ниво и Sofia Open ще бъде възможно най-добрата реклама на красивата България", казва чичото на Новак Джокович - Горан.

Предстои обявяването на информация за билетите за Sofia Open 2020.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови