Григор Димитров оцеля в петсетов трилър срещу 186-ия в света

Тежък ден. Спечелих мач, който сякаш не ми беше писано да спечеля, сподели изтощеният българин след мача във втория кръг на Australian Open

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2018 в 14:42 6821 0

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия, след като преодоля в инфарктен мач 22-годишния американски квалификант Макензи Макдоналд с 4:6, 6:2, 6:4, 0:6, 8:6.

Двубоят ще се запомни със спечеления сет на нула от страна на 186-ия в света Макдоналд срещу третия в ранглистата Димитров. В първия кръг българинът отстрани друг квалификант - Денис Новак (Австрия), с 6:3, 6:2, 6:1. Следващият съперник на Григор е руснакът Андрей Рубльов, който се справи с Маркос Багдатис.

"Какво да кажа? Тежък ден. Спечелих мач, който сякаш не ми беше писано да спечеля. Макензи игра невероятно и заслужава поздравления. Играли сме и преди в Калифорния и той много е подобрил уменията си. Накрая трябваше да се боря много и да разчитам на опита си, за да спечеля. Благодаря и на феновете, които не спряха да ме подкрепят", каза изтощеният след битката Димитров.

Първи сет

Американецът проби още в третия гейм, след което затвърди пробива си и не допусна да бъде върнат. Димитров беше близо до връщане на пробива в осмия гейм, но Макдоналд се измъкна на два пъти и след това българинът сервира за оставане в сета. Григор бързо взе подаването си, но след това не нямаше никакъв шанс за пробив и така първия сет отиде на сметката на 22-годишния американец.

Втори сет
Димитров намери ритъма си. След разменени сервис геймове той успя да направи пробив в шестия, когато напрежението вече беше в полето на съперника му. Той затвърди набързо за 5:2, след което се възползва от спада в играта на Макдоналд и върна равенството в сетовете.

Трети сет
Двамата тенисисти отново взеха първите си подавания, след което третия гейм Макдоналд принуди Григор да се потруди, но в крайна сметка българинът не позволи да бъде пробит. В четвъртия гейм Григор поведе, но последва продължително разиграване, завършило с ефектна точка на младия американец, който изравни, а след това и да поведе. Мрежата на два пъти се оказа съюзник на Макдоналд и така се стигна до равенство 2:2. В последвалия гейм Макдоналд стигна до две точки за пробив.

Българинът оцеля, след като американецът прати топката в аут, след което получи и предимство, но сбърка и не успя да затвори гейма, след което пробивът за Макдоналд стана факт. Българинът върна пробива още в следващото разиграване, което премина през куп драматични обрати. Григор затвърди, като отрази три брейкбола и поведе с 4:3. Американецът взе без проблеми своето подаване на нула, но Димитров показа психика и му отговори с гейм на 15. Макдоналд сервира за оставане в сета. Аут на Григор даде аванс на американеца, но след това и той прати топката извън корта на три пъти и даде две възможности за пробив на Димитров. Той се измъкна от първата с воле, но след това световният номер 3 постигна вторият си пробив в мача с форхенд уинър по правата и взе втория сет с 6:4.

Четвърти сет
Решителната част стартира с пробив за американеца, след като Григор направи двойна грешка и подари подаването си. Макдоналд затвърди набързо, след което Григор отново сбърка и позволи да бъде пробит за 3:0. Американецът затвърди пробива, след което постигна и трети пробив в мача, който вече отиваше към пети сет благодарение на подаръците на българина, който към този момент беше направил 34 непредизвикани грешки. В крайна сметка се случи нещо рядко виждано - намиращ се под номер 186 в света квалификант да спечели сет на нула срещу третия в световната ранглиста. Таблото ясно показа срива в играта на българина в този сет - 13 непредизвикани грешки срещу само 2 уинъра.

Пети сет
Опрян до стената, Григор не се пропука в първия гейм, след като съперникът му поведе с 30:0, след това намери сервиса си и взе подаването. Във втория гейм американецът поведе с две точки, но българинът изравни, но накрая прати топка от форхенд в аут и равенството се възстанови. Седма двойна грешка не позволи на Григор да стигне до геймбол, но и Макдоналд беше принуден да сгреши и българина отново поведе.

Късметът извади в края на следващия гейм Макдоналд, който взе подаването си. Американецът изглеждаше много спокоен, докато Григор излъчваше огромно напрежение. Топка в аут и Макдоналд поведе в петия гейм, но след това беше принуден да сгреши, а с ас номер 7 Григор стигна до геймбол и скоро затвори подаването си. Надеждите за пробив рухнаха рано, след като Макдоналд поведе с 40:0. Димитров намали, но след това прати топката в аут и резултатът стана 3:3. Българинът започна мощно седмия гейм, но след това допусна осма двойна грешка, която обаче не се оказа фатална и успя да затвори гейма. Времето за решителния пробив настъпваше. На два пъти мрежата помогна на Макдоналд, който поведе с 30:0. Аут го приближи до спечелване на гейма, но и той прати топката извън корта.

Отново мрежата се оказа най-добрият му приятел и така се стигна до ново равенство 4:4. Григор поведе с две бързи точки, но американецът изравни. С мощен сервис Димитров принуди Макдоналд на два пъти да прати топката в аут и взе подаването си. Въпросът за първи пробив в сета отново дойде на дневен ред, но явно моментът не беше настъпил и американецът изравни. Девета двойна грешка на Григор в началото на 11-ия гейм изправи на нокти феновете му, но българинът се измъкна от опасната ситуация. Топка в мрежата и геймът отиде в сметката на Димитров. Макдоналд сервира за оставане в мача. Той сбърка първия си сервис, а след това с форхенд уинър по правата българина поведе. Американецът отново не пласира първия си сервис, а след това и мрежата "заработи" за Димитров, който поведе с 30:0. Грешка на българина и топка в аут върнаха равенството. Нова топка извън корта приближи Макдоналд до спечелване на гейма. И отново мрежата се оказа най-добрият приятел на Димитров, като равенството беше възстановено след опит за прехвърлящ удар на Макдоналд. Американецът в крайна сметка взе сервис гейма си и се стигна до 6:6.

Първият сервис на Григор заработи и той дръпна набързо с 3 точки. След това обаче го пропусна, което позволи на Макдоналд да намали, но в следващото подаване геймът беше затворен в полза на българския тенисист - 7:6. Чудесна игра в защита, завършила с форхенд уинър по правата и Димитров поведе, след което търпеливо изчака Макдоналд да сгреши. Американецът нямаше намерение да се предава и българинът бързо загуби предимството си. Двойна грешка на Макдоналд доведе до първи мачпойнт на Димитров, а нова непредизвикана грешка на американеца означаваше гейм, сет и мач за Димитров.