ВАС отново е залят от жалби заради задължителните маски

Даниела Добрева 13 април 2020 в 12:05 12526 0

Както и предния път, когато бе въведено изискването за носене на маски срещу заразата от коронавирус, и сега Върховният административан съд бе залят от над 400 жалби срещу новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев. С нея от вчера отново беше въведено задължителното носене на маски на обществени места. Малко преди да излезе официалната заповед премиерът Бойко Борисов разпореди да се върне старата разпоредба.

Жалбите са постъпвали през целия уикенд на електронната поща на съда, като тепърва ще бъдат заведени в деловодната система, като съдът ще проверява дали са подписани с електронен подпис, съобщиха от ВАС. 

Предстои те да бъдат администрирани и редовните да бъдат насрочени за разглеждане в открито съдебно заседание. Съгласно чл. 182, ал. 1 от АПК, в едномесечен срок ВАС трябва да публикува обявление за оспорването на общия административен акт в Държавен вестник.  

Предстои администрирането и на всички жалби срещу други заповеди на министъра на здравеопазването във връзка с въведеното в страната извънредно положение.

Срещу заповедта на Ананиев въстана отново и адвокат Николай Хаджигенов. Той определя новата заповед като "правна и медицинска пунта мара" в блога си.

Хаджигенов изрично посочва, че заповедта е издадена на основание чл. 63 от Закона за здравето, според който министърът на здравеопазването въвежда противоепидемични мерки при извънредна обстановка. Важна подробност обаче е, че съгласно ал. 4 на разпоредбата на закона „държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети“. Тоест, държавата или общините имат ангажимента да осигурят защитните средства.

Хаджигенов поставя и въпроса доколко предлаганите защитни средства действително предпазват, тъй като доказана полза срещу коронавирус имат единствено труднооткриваемите маски с най-висока защита.

Наказанията за неизпълнение на противоепидемичните мерки бяха намалени, но глобите пак са сериозни – от 300 до 1000 лв. При рецидив санкцията скача от 1000 до 2000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови