Първият обвиняем за аферата 'Хемус' вече не е под домашен арест

Осеммесечният срок на мярката на Борислав Колев, обвинен за пране на 53 млн. лв., е изтекла, съобщи говорителят на СГП Десислава Петрова

OFFNews 26 октомври 2022 в 17:49 3925 0

Колев

Снимка Архив

Борислав Колев

Първият обвиняем по делото за злоупотреби с 53 млн. лв. за строежа на автомагистрала "Хемус" Борислав Колев вече е без мярка за неотклонение, тъй като 8-месечният й срок е изтекъл.

Това съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова пред БТА.

Петрова обясни още, че сега той трябва да изпълнява задълженията си в качеството на обвиняем - да се явява при призоваване и да не променя адреса си, без да уведоми за това.

Борислав Колев бе задържан в началото на декември 2021 г. по подозрение, че е крайният получател на милионите от незаконни схеми при строителството на "Хемус". Според прокуратурата 42-годишният мъж е участвал в създаването на мрежа от фирми, като "набирал и мотивирал" различни хора да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за строителството на ЛОТ-5 от аутобана. Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили пари и му ги давали, а той ги пренасял в чували.

Българският футболен съюз спря правата на Колев, който е международен съдия по футзал, до приключване  на следствените действия. Той бе поставен под домашен арест

Няколко дни по-късно брат му Иво Колев предаде послание, че Борислав настоява да разкаже лично на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков и, ако той прецени, и на главния прокурор Иван Гешев за престъпната схема. Гешев изрази желание да присъства на разпита. 

По-късно Борислав Колев бе върнат в ареста, за да не се укрие.

Случаят с Борислав Колев стана причина за скандал между ГДБОП и прокуратурата. Десислава Петрова обяви, че директорът на ГДБОП Калин Стоянов се е опитвал да упражни натиск върху прокурори по разследването за парите от магистрала "Хемус". Според държавното обвинение от ГДБОП искали по-леко обвинение на задържания за източването на милиони срещу показанията му за други замесени в схемата. Калин Стоянов отрече.

На 7 март 2022 г. Софийският градски съд пусна Борислав Колев под домашен арест.

Днес Десислава Петрова обяви, че по разследването за "Хемус" има нови обвинения за осем души. Преди повече от седмица служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пък каза, че очаква досъдебното производство по случая да приключи скоро, като добави, че по него се работи интензивно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!