Обвиненият за източването на парите за Хемус иска да разкаже на Бойко Рашков и Гешев за схемата (допълнена)

Борислав Колев остава за постоянно в ареста, защото може да се укрие и няма забрана да напуска страната

OFFNews 21 декември 2021 в 12:18 12955 1

Снимка БТА

Иво Колев

Обвиненият за изпирането на над 53 млн. лв. от парите за строежа на автомагистрала "Хемус" Борислав Колев настоява да разкаже лично на вътрешния министър Бойко Рашков и, ако той прецени, и на главния прокурор Иван Гешев за престъпната схема.

Това послание предаде братът на обвиняемия Иво Колев, след като Софийският апелативен съд остави бившия футболен съдия за постоянно в ареста, защото има обосновано предположение за участието му в прането на пари и може да се укрие.

"Искам да предам съобщение от името на брат ми. Той би желал лична среща с вътрешния министър Бойко Рашко и, ако прецени, Иван Гешев, тъй като брат ми разполага с информация от съществено значение по повод разследването. Смятам, че никой не мисли, че брат ми е крайният получател на тези 53 млн. лева. Отговорете си, след като става дума за такива мащаби. Дайте си сметка за хората, интересите и влиянията, които са замесени. Няма да бъда по-точен", заяви Иво Колев.

Малко по-късно от СГП съобщиха, че наблюдаващите прокурори незабавно са издали разрешение по чл. 198 от НПК, с което се позволява и присъствието на Гешев. Наблюдаващите прокурори лично ще проведат разпита в сградата на СГП. Иван Гешев устно ги е уведомил, че има готовност да присъства на разпита. За това вече е информиран и защитник на Борислав Колев.

"Вече съм се срещнал с обвиняемия по аферата „Хемус" Борислав Колев. Откликнах на желанието и на двамата братя. Те направиха някои уточнения. Нека оставим службите да си свършат работата. Днес ще се проведе разпит в градската прокуратура. Би могло да се очаква да има малко по-ускорено развитие в разследването и да се стигне по-бързо до истината", реагира и вътрешният министър Бойко Рашков. 

На предното заседание на съда на 16 декември Борислав Колев припадна в съдебната зала, докато съдът се произнасяше дали да остане под домашен арест, или не.

Тогава прокуратурата поиска постоянен арест за Колев, докато защитата му настоя да му бъде наложена по-лека мярка от домашен арест, който градският съд му наложи преди това. След инцидента Софийският апелативен съд отложи решението си.

Според обвинението Колев е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал хора за фиктивни управители. След това по сметките на тези дружества били превеждани милионите за "Хемус".

Днес САС констатира, че всички фирми, получатели на тези пари, са били представлявани от лица, пряко свързани с Борислав Колев или регистрирани с негово съдействие. Съдът прие, че има опасност той да се укрие, защото не му е наложена забрана за напускане на страната. Според САС Колев може да повлияе и на разследването. 

Мярката за неотклонение на Борислав Колев стана причина за скандал между МВР и прокуратурата. От обвинението твърдят, че служители на ГДБОП са оказвали натиск върху прокурори, но от ГДБОП отхвърлиха тези обвинения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

21.12 2021 в 13:48

Eдин крадец бъде ли хванат всички по веригата ще почнат да се замислят дали да слушкат Тиквата с намаляваща власт.. ако не броим медиите. Там е непоклатим.