Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Обвиненият за източването на Хемус излиза под домашен арест

OFFNews 07 март 2022 в 12:31 2544 0

Снимка Архив

Софийският градски съд пусна от ареста Борислав Колев, единственият обвинен до момента за злоупотреба с пари, предназначени за строежа на магистрала “Хемус”. Той ще бъде под домашен арест. 

Според съдия Атанас Атанасов може да се предполага, че Колев е съпричастен към престъплението, за което е обвинен. Безспорно според съда е, че Колев има отношение и към регистрирането на част от фирмите, от чиито сметки са теглени пари, съобщи БТА. Освен това има данни, че въпросните суми са носени в бюро за обмен на валута, където били предавани на друг човек. 

Съдът сметна, че няма опасност Колев да се укрие. С мотив, че няколко месеца срещу него прокуратурата не е работила активно, Колев поиска да излезе от ареста.

Прокуратурата не представи пред съда нови доказателства за четирите месеца от началото на разследването. И сметна, че ако е на свобода, Колев може да се укрие или да извърши друго престъпление. Обвинението се съгласи, че все пак Колев може да е на свобода срещу парична гаранция от поне 50 хиляди лева. 

Колев заяви пред съда, че иска истината да излезе наяве. Два часа след като е разпитан на 21 декември, в присъствието на главния прокурор, имена, посочени от него, били публикувани в медиите. Заради това мъжът изрази опасения за сигурността на семейството си. Ако почувствам закрила, ще съдействам на разследването, посочи Колев.

Софийската градска прокуратура обвини 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември миналата година. Според обвинението, той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители. Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от магистрала "Хемус". Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така, според прокуратурата, с 52 тегления от юни 2020 до септември миналата година мъжът получил над 53 милиона лева.

Не е ясно дали теглените пари са предназначени за строежа именно на скоростния път, заяви защитата и допълни, че фирмите, от чиито сметки са взети средствата, работят и по други инфраструктурни проекти.

Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews