БФС спря правата на рефера, обвинен, че прибрал торбите с милионите от Хемус

OFFNews 08 декември 2021 в 14:37 3623 0

Съдийската комисия на БФС взе решение да спре правата на съдиите Борислав Колев (международен съдия по футзал) и на брат му Иво Колев (международен асистент съдия) до приключване на процесуално-следствените действия.

Преди ден в. 24 часа разкри, че името на крайния получател на милиони левове в торби и чували от авансовите плащания за магистрала Хемус са отишли при международния рефер по футбол в зала Борислав Колев, който е бивш данъчен. Пак според информация на изданието брат му работи в една от най-големите строителни фирми у нас.

Вчера стана ясно, че е арестуван мъжът, заподозрян като крайния получател на милионите от незаконни схеми при строителството на магистрала "Хемус".

Липсващите 60 милиона лева, които са били отпуснати за строежа на АМ “Хемус“, накрая стигат до един обикновен човек, каза зам.-шефът на ГДБОП Любомир Николов преди месец. При представяне на схемата за злоупотреби вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че над 60 млн. лв. от авансово платените средства за строежа на лот 5 на АМ "Хемус" са преведени на кухи фирми, а след това изтеглени в торби и чанти. От МВР уточниха, че част от средствата са били носени на неизвестен, към онзи момент, човек.

Мъжът е с инициали Б. К., на 42 г. Задържан е за пране на пари, информира междувременно прокуратурата. Досъдебното производство е образувано в условията на неотложност преди 4 дни от ГДБОП.

Прокуратурата твърди на база събраните доказателства, че Б.К. е участвал в създаването на мрежа от фирми, като "набирал и мотивирал" различни хора да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от магистралата. Мъжът придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили пари и му ги давали.

Всичко това се случило 52 пъти от 18 юни до 8 септември. Така мъжът получил 53 060 861 лева.

Б.К. е задържан с постановление на наблюдаващите прокурори за срок до 72 часа. Предстои обвинението да поиска постоянния му арест от съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови