Как Европа да стане дигитален лидер? Ето решението

Позицията е подписана от Атанас Добрев и още 20 главни изпълнителни директори на европейски оператори

OFFNews Последна промяна на 16 декември 2019 в 13:19 1907 0

Европейските граждани заслужават дигитална икономика, която да създава нови възможности за растеж и развитие на регионите и обществата. Това е целта на съществуващите мрежи и развитието на мрежи от ново поколение, се казва в общо становище на Асоциацията на европейските телекомуникационни оператори – ETNO*, чийто член е и VIVACOM.

То е подписано от ръководителите на 21 европейски оператори, сред които и главният изпълнителен директор на VIVACOM Атанас Добрев и е адресирано до новоизбраните институции на ЕС и до ръководителите на държавите-членки.

България не изостава от европейската тенденция и трите мобилни оператора у нас заявиха още през юни 2019 г. в официална позиция до КРС своята готовност да инвестират над 800 милиона лева в инфраструктура от ново поколение, ако държавата направи необходимото да ревизира таксите за спектър и да облекчи на законодателството за обновяване на мрежите. След конструктивния диалог между телекомите и КРС, регулаторът вече предприе конкретни стъпки, като предложи за приемане на Министерски съвет ревизирана тарифа за таксите. Междувременно се водят разговори за законодателни облекчения а с народните представители.

Цифровата инфраструктура и разработването на нови услуги ще бъдат в основата на постигането на амбициозните социално-икономически цели на Европа, заложени в дневния ред на новия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен. Качествата и възможностите на мрежите - 5G, оптичната мрежа и останалите гигабитови мрежи са важна предпоставка за устойчив растеж, иновации и предоставяне на широк диапазон цифрови услуги, базирани на бързия обмен на големи обеми данни. Според ETNO инвеститорите трябва да бъдат насърчени да изграждат и оптимизират националните и трансгранични мрежи в телекомуникационната инфраструктура.

„Ние сме уверени, че цифровите мрежи са основен фактор за европейските социално-икономически и геополитически амбиции. Готови сме да работим заедно с цялото общество и с новото ръководство на Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет, за да превърнем амбицията в реалност“, се казва още в становището на ETNO.

Асоциацията на европейските телекомуникационни оператори е създадена през 1992 г. Тя обединява главните инвеститори в иновативни и високотехнологични платформи и услуги в областта на телекомуникациите. В нея членуват 39 компании, които съставляват 70% от инвестиционния капитал в сектора. VIVACOM е единственият оператор от българския пазар, който е директно представен в ръководството на Асоциацията, през 2019 г. Жанет Захариева – главен съветник на УС на VIVACOM, е преизбрана в изпълнителния борд на ЕТНО за втори 3-годишен мандат.