Властите в Ирак прекъснаха интернет в районите с протести

OFFNews Последна промяна на 05 ноември 2019 в 12:41 1064 0

Властите в Ирак отново прекъснаха изцяло интернет в Багдад и южните райони на страната, обхванати от протести, съобщи БНР.

Според неправителствено сдружение от сферата на киберсигурността "това ново прекъсване е най-тежкото ограничение в телекомуникациите, наложено от началото на демонстрациите" на 1 октомври.

Протестното движение, което иска да събори властта, добива вид на гражданско неподчинение, отбелязва Франс прес, като припомня за насилието, съпроводило демонстрациите вчера.

Митингите в Ирак започнаха с искане за повече работни места, край на корупцията и по-добри обществени услуги. След кратко прекъсване протестите бяха възобновени на 24 октомври, въпреки че премиерът Адел Абдул Махди обеща да въведе реформи.

Демонстрантите обаче остават решени да свалят правителството му. През нощта срещу понеделник в свещения град Кербала бяха убити четирима души, а над 30 бяха ранени при опит за опожаряване на консулството на съседен Иран, който според демонстрантите "дърпа конците" на управляващите в Ирак. В центъра на Багдад полицията стреля с бойни патрони.

От началото на протестите са загинали близо 270 души, посочват данни на медии, тъй като властите вече не съобщават броя на жертвите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови