Вандалски акт с послание към Израел в християнска Армения: ''Евреите са заклети врагове на арменската нация''

OFFNews 05 октомври 2023 в 14:14 2323 0

Световният еврейски център в Ереван

Снимка CER/Jerusalem Post

Световният еврейски център в Ереван

Вандалски акт беше извършен в Армения срещу Световния еврейски център в отговор на подкрепата на Израел за Азербайджан в контекста на светкавичната военна акция, върнала на Баку Нагорни Карабах и прогонила над 100 хил. арменци оттам.

Наред с омазаната с червена боя фасада е оставена бележка с посланието "евреите са враговете на арменската нация", пише в. Jerusalem Post.

Центърът се намира в столицата Ереван. Посегателството е извършено във вторник през нощта и очевидно е свързано с военната операция, завършила с капитулацията на сепаратистките власти в Арцах - както в Армения наричат Нагорни Карабах - случила се на фона и на пасивността на руските миротворци, на които Армения разчиташе.

Анклавът е международно признат за азерски, но исторически беше населен с етнически арменци християни. Той е в центъра на дългогодишен конфликт между мюсюлмански Азербайджан и християнска Армения. Непосредствено след последните събития Израел даде знак за подкрепа към Азербайджан и явно това е подтикнало изявлението на нападателите, които пишат: "Евреите са врагове на арменската нация, съучастници в турските престъпления и в режима на [президента на Азербайджан Илхан] Алиев. Еврейската държава предоставя оръжия на престъпния режим на Алиев, а евреите от Америка и Европа активно го подкрепят. Турция, режимът на Алиев и евреите са заклети врагове на арменската държава и народ".

Те добавят: "Ако еврейските равини в САЩ и Европа продължат да подкрепят режима на Алиев, ние ще продължим да палим синагогите им в други страни. Всеки равин ще бъде мишена за нас. Нито един израелски евреин няма да се чувства в безопасност в тези страни".

Равин Пинхас Голдшмидт, председател на Конференцията на европейските равини (CER), отговори, че "вандалският акт срещу Световния еврейски център в Армения е обезпокоителен. Еврейската общност в Армения не е страна в конфликта в Нагорни Карабах".

Той призова арменския президент Ваагн Хачатурян да осъди деянието и призова за засилени мерки за сигурност на еврейската общност. Голдшмит изрази своята солидарност с еврейската общност в Армения и изрази надежда, че тя ще може да отбележи мирно празника Сукот.

Според оценки на Световния еврейски конгрес в Армения живеят около 500-1000 евреи, предимно ашкеназки, малцина са мизрахи и грузински евреи, локализирани в Ереван.

Армения - първата държава в света, прела християнството за официална религия (301 г.) - логично има дълбока историческа връзка и с юдаизма. Малката арменска еврейска общност практикува религията си свободно там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!