Столтенберг призова за отмяна на ограниченията за използването на оръжия от Украйна срещу Русия

OFFNews 25 май 2024 в 11:06 3208 3

Йенс Столтенберг

Снимка БТА/АП

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците да отменят ограниченията върху използването на оръжия от Украйна за нанасяне на удари по военни цели в Русия, предаде Укринформ.

Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна. Да се отнема на Украйна възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ, каза Столтенберг в интервю за сп. "Економист", като напомни, че се водят боеве в Харковска област.

Генералният секретар заяви, че Русия води агресивна война, а Украйна има право да се защитава. "И това включва и нанасянето на удари по цели на руска територия", обясни той, като отбеляза, че някои съюзници вече са отменили такива ограничения и "е време и други съюзници" да обмислят това.

Столтенберг подчерта, че самоотбраната е "залегнала в Устава на ООН". "Тя е законна, легитимна и ние помагаме на Украйна да отстоява това си право, което трябва да включва и възможността да нанася удари по цели на руска територия", подчерта генералният секретар.

Агенция Укринформ вече е съобщавала, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и други членове на най-близкото обкръжение на президента Джо Байдън се опитват да го убедят да позволи на Украйна да използва оръжия, предоставени от САЩ, за нанасяне на удари по цели на територията на Русия. Великобритания и други държави вече отмениха тези ограничения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1005

    3

    foreigner66

    25.05 2024 в 15:51

    Хората, които ни ръководят станаха за посмешище с техните решения и още не могат да схванат какво става. Води се пълномащабна геноцидна война, мужиците избиват цивилното население и изгарят всичко от където минат. Така ще стане с Литва,Латвия Естония и Молдова тогава пак ли ще се чудим дали да стреляме по фашистката държава или не?! Само,защото имат ядрено оръжие да им оставим пак половината свят а златните очилца да проспят следващите 30 години затрупани с кървави пари.

    3251

    2

    динозавър

    25.05 2024 в 14:33

    Най-важната военна цел е кремъл защото там се крие военно-престъпно дудже.

    300

    1

    демотиватор

    25.05 2024 в 13:25

    Един от малкото сурови мъже от времето на Студената война, които са наясно с какъв враг си имаме (всички) работа.
    Дано го послушат (които трябва)по темата! ✊
     
    X

    Сърбия - приятел или враг