Резников: Украйна ще поднови контранастъплението след като замръзне калта. ВСУ с масирани атаки срещу Креминна и Мелитопол

Красимир Крумов 12 декември 2022 в 13:43 9425 3

Ситуацията в Креминна
Според наблюдатели ситуацията на Креминна сега напомня много тази на Лиман в навечерието на 1 октомври.

Украинските сили ще възстановят по-активните контраофанзивни действия в най-близко време, заяви на съвместна пресконференция с шведския министър на отбраната Пал Йонсон в Одеса ръководителят на военното ведомство в Киев Олексий Резников, цитиран от CNN. Според думите му това ще се случи, когато земята стане по-твърда за по-лесно преминаване на техника.

„Тъй като земята е мокра, аколесните превозни средства трудно могат да преминат. Мисля, че това намаляване на активността се дължи на времето. Но украинските въоръжени сили не мислят да спират. Затова, възползвайки се от момента, когато почвата стане по-твърда, аз съм убеден, че ще продължим нашите контраатаки и кампанията за освобождаване на нашите територии“, заяви военният министър на Украйна.

Министърът на отбраната нарече плана на Украйна "много прост". „Това е освобождаването на всички временно окупирани територии на Украйна, до границите такива, каквито бяха през 1991 г., когато границите на Украйна бяха международно признати“, допълни Резников.

Според военния министър руснаците „воюват“ с цивилните в Украйна за да принудят украинското правителство да започне преговори при руските условия, но Резников каза, че Москва няма да успее в това.

В момента внимание на военните наблюдатели привлича активността на ВСУ на няколко места. От неделя ожесточени бойни действия вървят в района на Креминна (Кременная), която е затворена от три страни от украинците, но според военни блогъри по техни стратегически причини ВСУ не са положили максималните усилия да превземат Креминна, за което коментари имаше още в неделя вечерта. Ако Креминна падне, това, според експерти, ще позволи на ВСУ да заобиколи фланговете зад Креминна и да принуди руснаците или да стоят и да приемат бой, или да отстъпят за прегрупиране. Тогава може да се упражни натиск и върху фланга на формациите на руската армия, които водят битките за Бахмут. Има вероятност и Русия, както се случи вече и при други украински контранастъпления като това при Изюм и Лиман, да се оттегли сама от Креминна, за да запази личния състав на армията си.

Част от военните репортери, предимно от руската страна допускат също така и ВСУ доброволно да се оттегли от Бахмут и да се съсредоточи върху удари по линията Сватово – Креминна. Така основното бойни действия в настоящия момент са упоритите атаки на руската армия от Донецк към Бахмут и обстрелът с HIMARS на руския тил от страна на ВСУ на Мелитопол, Токмак, Бердянск и в посока Крим. Киев отвръща на руските атаки по своите градове с масиран обстрел на Мелитопол и Донецк. Анализаторите на ситуацията оставят и възможността активността при Креминна да е заблуждаваща маневра, а същинският удар на ВСУ да се осъществи някъде по на Юг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1321

3

4rnor

12.12 2022 в 15:31

Да не ги жалят русначетата, те са станали експерти в прегрупирането. Всеки месец 200IQ прегрупиране до пълна победа :)

345

2

Джендо Джедев

12.12 2022 в 14:55

И доста орки ще позамръзнат, не само калта. Зимна екипировка няма, "но вы держитесь!". :D

2550

1

alfakentavur

12.12 2022 в 14:06

А преди почти 10 месеца:
· Рашистан ще спечели за няколко дни
· За три дни Рашистан ще е в Киев
· Путлер призоваваше украинските военни да свалят "нациста" евреин, които е и "наркоман"
· Всичко върви по план
· Не е война, а е "специална военна операция".
и така нататък
 
X

Подкастът на OFFNews