Първа военна операция при Байдън: САЩ нанесоха въздушни удари срещу проирански сили в Сирия

Йорданка Веселинова 26 февруари 2021 в 15:57 3137 0

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

Американските въздушни сили нанесоха удари срещу подкрепяни от Иран милиции в Сирия, съобщава Ройтерс. Това е и първата военна операция на Байдън.

Пентагонът съобщи, че американският президент Джо Байдън е наредил да бъдат нанесени нови въздушни удари в Сирия след съгласуване с партньорите. Те са били нанесени около 2 часа местно време тази сутрин в райони, близо до границата с Ирак, съобщава "Ню Йорк таймс".

Говорителят на Пентагона Джош Кърби заяви, че са използвани седем бомби и са поразени седем обекта в "граничен пункт, използван от много подкрепяни от Иран военни групи".

Въздушните удари идват в отговор на нападението срещу база на водената от САЩ коалиция срещу т.нар. "Ислямска държава" в Ирак преди две седмици.

Най-малко 17 проирански бойци са убити, сочат данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от Ройтерс.

Според американските власти "атаките демонстрират, че администрацията на Джо Байдън ще действа строго, за да избегне ескалация на военните действия в региона".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!