ООН доказа военни престъпления на ''Хамас'' и Израел

Кристина Минчева 12 юни 2024 в 12:52 865 1

Организация на обединените нации

Снимка GettyImages

ООН

Разследване на ООН за първите няколко месеца от войната в Ивицата Газа установи, че и "Хамас", и Израел са извършили военни престъпления. Докладите, публикувани на 12 юни, обхващат събитията в региона до края на 2023 г. и очертават тревожна картина на рутинно пренебрегване на международното право в опустошителния конфликт, пише Си Ен Ен.

Докладите на Анкетната комисия на ООН започват на 7 октомври - денят, в който "Хамас" нахлу в Южен Израел, уби 1200 души и взе около 250 за заложници. Комисията констатира, че в този ден терористичната организация е извършила военни престъпления, като умишлено нападане на цивилни, жестоки убийства, изтезания, нечовешко отношение, изнасилвания, посегателство върху личното достойнство и вземане на заложници, включително деца и бебета.

В дните след нападението на "Хамас" Израелската служба за сигурност Шин Бет и полицията разпитаха шестима задържани терористи на "Хамас" от Газа, които са участвали в масовото убийство на 7 октомври 2023 г. Тогава те разказаха как са влизали в кибуците в Южен Израел и са убивали цивилни.

По-късно доброволците от израелската организация ЗАКА, израелското Министерство на здравеопазването, служители на Института по криминалистика в Тел Авив, освободените заложници при едноседмичното примирие през ноември, също разказаха за зверствата на терористичната групировка. А през декември разследване на Ню Йорк Таймс потвърди за сексуалното насилие над израелски жени.

Кланетата през този ден накараха Израел да обяви война на "Хамас" и да започне нападение срещу Газа, което унищожи голяма част от гъсто населения анклав и уби повече от 37 000 души, според здравните власти в Газа.

Анкетната комисия на ООН установи, че през първите два месеца и половина от конфликта Израел е извършил военни престъпления, както и престъпления срещу човечеството – последното се определя като широкоразпространена, системна атака, насочена срещу цивилно население. Предполагаемите военни престъпления на Израел включват глад, произволно задържане и убийство и осакатяване на "десетки хиляди деца". 

През януари Human Rights Watch също обвини Израел в извършване на военни престъпления, а миналата седмица бяха открити четири масови гроба с няколкостотин тела край най-голямата болница в Газа - "Ал Шифа". Тя беше обект на масирани израелски атаки, тъй като се смяташе за скривалище на "Хамас", в което държат заложници и оръжия.

И Израел, и "Хамас" са извършили сексуално насилие и изтезания и умишлено са нападали цивилни, според докладите, които обхващат повече от 200 страници.

Комисията казва, че констатациите ѝ се основават на интервюта с жертви и свидетели, хиляди материали с отворен код, проверени чрез съдебномедицински анализ, сателитни изображения, съдебно-медицински доклади и медийно отразяване, включително няколко ключови разследвания на Си Ен Ен.

Новите доклади допълват твърденията, направени от други големи международни органи. В края на май Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на израелския премиер Бенамин Нетаняху и на лидера на "Хамас" Яхия Синуар. Те са обвинени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради атаките срещу Израел на 7 октомври и последвалата война в Ивицата Газа. 

Терористичната организация и Израел отхвърлиха обвиненията, а през февруари израелската армия отхвърли обвиненията на експерти от ООН за нарушаване на човешките права срещу палестински момичета и жени в Газа и Западния бряг, като нарече твърденията "отвратителни и неоснователни".

Атаките на 7 октомври

Докладът разглежда действията на "Хамас" по време на атаките от 7 октомври, които той описва като "безпрецедентни по мащаб в съвременната история на Израел, позовавайки се на болезнена травма от миналото преследване не само за израелските евреи, но и за еврейския народ навсякъде".

Разкази от заложници: ядяхме ориз и малко боб от консерва, някои не знаят, че семействата им са избити

"Бойци на "Хамас" са отвлекли заложници без оглед на възраст или пол, като по някои са стреляли, други са убивали, с трети са се хвалили. По-специално, те са били насочени към жени, чиито тела са били използвани като победни трофеи от мъже (и) изложени на показ по улиците на Газа или онлайн", пише в доклада.

''Преминах през ада. Те ме отвлякоха с мотор и ме удряха с пръчка'' - разказва освободената заложничка на Хамас Йохевед Лифшиц

Комисията заяви, че има документирани доказателства за сексуално насилие, извършено от палестински въоръжени групи на няколко места в Южен Израел на 7 октомври.

Комисията също така прегледа свидетелствата за изнасилване, събрани от журналисти и израелската полиция, но каза, че не е в състояние да ги провери независимо поради липса на достъп до жертвите или местата на престъпленията и защото Израел възпрепятства разследванията.

Дрогирани заложници, за да изглеждат щастливи. Простреляни в интимните части израелски жени

Авторите на доклада подчертават, че децата, много от които са били свидетели на убийствата на своите родители, братя и сестри, са били набелязани за отвличане.

"Тъпкали са и са мачкали главите на бебета. Видяхме нарязани деца'': още разкази на първите свидетели на ужаса, причинен от Хамас

"Хамас’’ принуждавали деца да гледат на запис кланетата от 7 октомври. Заплашвали ги с оръжие, ако плачат

Израелските сили за сигурност нанасят огромни щети 

При последвалата атака на Израел срещу "Хамас" военните са имали за цел да нанесат максимални щети, без да вземат достатъчно предпазни мерки, което доведе до зашеметяващ брой жертви в Газа, опустошителни атаки и унищожаване на гражданска инфраструктура, се казва в доклада.

"Умишленото използване на тежки въоръжения от израелските сили за сигурност с големи разрушителни способности в гъсто населени райони представлява умишлена и пряка атака срещу цивилното население, особено засягащи жени и деца“, казва комисията.

Тя се позовава на доклади на Си Ен Ен, според които почти половината от боеприпасите въздух-земя, използвани от Израел в Газа, са неуправляеми, което означава, че са по-малко прецизни и представляват по-голяма заплаха за цивилните в гъсто населената Ивица.

В доклада Израел е обвинен и в задържане на жизненоважни продукти като вода, храна, електричество, гориво и хуманитарна помощ.

Сексуално насилие 

Докладът подробно описва обвиненията за израелски сили, извършващи сексуално насилие както в Газа, така и в окупирания от Израел Западен бряг, целящи да доведат до подчинение на окупирани хора.

Твърди се, че жертвите са били разпитвани или малтретирани, докато са били голи или частично облечени, със завързани очи и са карани да коленичат или да държат ръцете си вързани на гърба. Много от тях са били принудени да се събличат на обществени места докато са били сексуално тормозени, като членовете на семействата им са били принудени да гледат. 

Докладът също така подчертава подстрекателската реторика, използвана от висши израелски служители, включително президента и министър-председателя, която според комисията на ООН може да представлява други сериозни международни престъпления.

"Някои израелски официални лица призоваха за насилие и убийства на палестинци, заличаване на Ивицата Газа, отмъщение, колективно наказание, отбелязвайки, че няма невинни цивилни в Ивицата Газа, планиране на нови израелски селища върху развалините", се казва в доклада, без да се посочват конкретни служители.

Някои от най-крайните изявления в дълбоко разделения кабинет на Израел идват от крайнодесни членове като министъра на националната сигурност Итамар Бен Гвир и министъра на финансите Безалел Смотрич. Те често са осъждани от други членове на кабинета като Бени Ганц, който подаде оставка в неделя, и министъра на отбраната Йоав Галант.

Напрежението между ООН и Израел

Комисията, която беше създадена от Съвета на ООН по правата на човека през 2021 г. след 11-дневен конфликт, който уби повече от 200 души както в Израел, така и в Газа, заяви, че Израел е възпрепятствал достъпа му както до израелските, така и до палестинските територии по време на разследването.

В него се казва, че израелските служители са забранили на медицински специалисти и друг персонал да говорят с разследващите и не са отговорили на никакви искания на ООН за информация.

"Комисията също така поиска информация от палестинската власт, която управлява Западния бряг. Тя предостави подробни коментари и посочи, че ще приветства посещението на ООН", твърдят от комисията.

"Хамас" управлява Газа и от доклада не става ясно дали авторите също са се свързали с въоръжената групировка.

През декември израелският посланик в ООН Гилад Ердан обвини Съвета по правата на човека към ООН, че е "морално изкривен" и антисемитски. Ердан нарече разследването "100% предубедено срещу Израел" и заяви, че Израел няма да сътрудничи.

Дълго обтегнатите отношения между ООН и Израел паднаха до историческо дъно през последните месеци, като високопоставени служители на ООН силно критикуваха поведението на Израел във войната в Газа.

Съветът за сигурност на ООН, от който Израел не е част, се опитваше в продължение на месеци след 7 октомври да приеме резолюция, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня. САЩ, най-близкият съюзник на Израел и негов основен доставчик на оръжия, последователно използваха правото си на вето, за да блокират подобен ход, докато най-накрая се въздържаха през март, позволявайки приемането на резолюцията, която веднага беше критикувана от Израел.

А миналия месец необвързващо гласуване в Общото събрание на ООН показа огромна международна подкрепа за независима палестинска държава. Израел и САЩ твърдят, че палестинска държава трябва да бъде създадена само чрез споразумение и чрез преговори.

Друга пречка е UNRWA, агенцията на ООН за палестински бежанци, която играе централна роля в изхранването и подслоняването на стотици хиляди палестински бежанци.

Израелски официални лица отдавна критикуват UNRWA, обвинявайки я, че отклонява помощ към "Хамас", както и че има членове на "Хамас" в редиците си. Много държави спряха финансирането на агенцията, след като Израел обвини най-малко 12 служители на UNRWA, че са замесени в терористичните атаки от 7 октомври. Повечето са възобновили финансирането.

Служители на ООН са възхвалявали кланетата на ''Хамас'' от 7 октомври

В доклада си Анкетната комисия на ООН призовава Израел незабавно да прекрати огъня, "Хамас" да освободи заложници, Израел да прекрати практиките си на сексуално насилие срещу палестинци и да позволи достъп за по-нататъшни разследвания.

"Наложително е всички, които са извършили престъпления, да бъдат подведени под отговорност. Единственият начин да спрем повтарящите се цикли на насилие, включително агресия и възмездие от двете страни, е да гарантираме стриктно спазване на международното право", каза председателят на комисията Нави Пилай.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -885

    1

    nms

    12.06 2024 в 14:33

    Абсолютен шок, по време на война предизвикана от терористичен акт срещу цивилни се извършват военни престъпления, абе на тия либерали верно нещо им има
     
    X

    За и против Гей парада