Human Rights Watch обвини Израел в извършване на военни престъпления

Хърватия, Полша, Гърция, Унгария, Литва, Латвия и България незаконно отблъскват мигранти, твърди HRW

OFFNews 12 януари 2024 в 17:38 1331 2

Израелски сили

Снимка Израелски отбранителни сили/ Х

Израелските сили

В годишния си доклад базираната в Ню Йорк неправителствена организация Human Rights Watch обвини Израел в извършване на военни престъпления и обяви, че много правителства са изразявали "избирателно възмущение" от жестокостите, извършени по време на конфликта в Газа.

Докладът анализира ситуацията с човешките права в близо 100 страни през последните 12 месеца, описвайки 2023 г. като "страшна година" за потискане на човешките права и жестокости по време на война.

"Избирателно възмущение" и "военните престъпления на Израел"

"Атаките от 7 октомври на бойци от "Хамас" срещу Израел бяха ужасяващо нападение срещу цивилни. "Хамас" и други палестински въоръжени групировки умишлено убиха стотици цивилни, избиха цели семейства в домовете им и взеха повече от 200 души за заложници, включително деца, хора с увреждания и възрастни.

Палестински въоръжени групировки изстреляха хиляди ракети към израелските общности. Много държави бързо и основателно осъдиха тези ужасяващи действия", пише Human Rights Watch.

Неправителствената организация обаче обръща внимание и на отговора на Израел - правителството спря водата и електричеството на 2,3 милиона цивилни жители на Газа и блокира влизането на всички стоки освен гориво, храна и хуманитарна помощ.

"(Това е) форма на колективно наказание, което е военно престъпление. Израелската армия нареди повече от милиони души в Газа да се евакуират и бомбардира гъсто населени райони, убивайки хиляди цивилни", се посочва в доклада. 

Human Rights Watch определя реакцията на западните съюзници на Израел като "избирателно възмущение": "Много от правителствата, които осъдиха военните престъпления на "Хамас", бяха резервирани в отговора на престъпленията на израелското правителство".

Организацията дава пример с правителството на САЩ.

"Нежеланието на тези държави да разкрият злоупотребите на израелското правителство е следствие на отказа на САЩ и повечето страни членки на Европейския съюз да настояват за прекратяване на 16-годишното незаконно затваряне на Газа от израелското правителство и да признаят продължаващите престъпления", допълват оттам. 

Лама Факих, директор в Human Rights Watch за Близкия изток и Северна Африка и съавтор на доклада, заяви пред Voice of America, че това, за което призовава организацията, е принципен ангажимент за спазване на човешките права - без значение кой е извършителят и кой е жертвата.

2023 г. е белязана от "огромно човешко страдание"

В доклада се казва още, че 2023 г. е белязана от "огромно човешко страдание" в много части на света.

"Войната на Русия срещу Украйна продължава да взима жертви. През цялата година руските сили извършваха военни престъпления и жестокости в Украйна. Безразборни атаки убиха и тежко раниха цивилни. Унищожена е жизненоважна инфраструктура и обекти с културно и историческо значение", отбелязва Human Rights Watch.

САЩ – образователна цензура

Организацията обвинява правителството на САЩ в налагане на образователна цензура, която ограничава хората да учат за сексуалността и полова идентичност, както и за историята на робството и расизма в САЩ.

Междувременно засилената гражданска ангажираност за справяне с климатичната криза предизвика престъпното използване на неясни закони върху активисти. В цяла Европа, в САЩ, Австралия и Виетнам, правителствата налагат сурови мерки за наказание на активисти и възпиране на движенията за климата.

Транзакционна дипломация на ЕС

В доклада се посочва, че правителствата трябва да съсредоточат зачитането на човешките права и върховенството на закона в своите вътрешни политики и външнополитически решения.

"За съжаление дори обикновено уважаващите правата правителства понякога третират тези основополагащи принципи като незадължителни, търсейки краткосрочни, политически целесъобразни "решения", смятат от неправителствената организация.

Оттам заявяват, че примерите за транзакционна дипломация изобилстват. В доклада се посочва, че "все по-транзакционната дипломация на ЕС води до премълчаване или подкрепа за злоупотребяващи правителства с напразната надежда за краткосрочни ползи" - и по-конкретно споразумението на ЕС с Тунис, в което се обещава финансова подкрепа в замяна на сътрудничество в областта на миграцията въпреки сериозните рискове за бежанците и търсещите убежище.

"ЕС има своя собствена транзакционна дипломация, фокусирана върху заобикалянето на задълженията му за правата на човека спрямо търсещите убежище и мигрантите, особено тези от Африка и Близкия изток. Предпочитаният отговор на държавите членки е да връщат хората обратно в други страни или да сключват споразумения с правителства като Либия, Турция и Тунис, за да държат мигрантите извън европейския блок", пише още в доклада.

При увеличаващ се брой на хората, пристигащи на границите на Съюза, ЕС и неговите държави членки засилиха репресивните мерки за възпиране и съюзите с държави, в които се извършват злоупотреби. Повече от 2500 души загинаха в морето, докато се опитваха да стигнат до ЕС, допълват от Human Rights Watch.

Сред изрично назованите като извършващи "незаконно отблъскване по външните граници на ЕС" са Хърватия, Полша, Гърция, Унгария, Литва, Латвия и България.

Миграционните политики на ЕС са "допринесли за смъртни случаи, изтезания и малтретиране на мигранти и бежанци". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

13.01 2024 в 08:57

аха, доминирана от от слъзливи какички с близкоизточен произход.

никак не разбират политиката на възпиране на истинското зло, че изисква крути мерки.

все пак добре , че съществуват тези организации.

да напомнят, че гледайки в бездната , бездната гледа в теб, и да напомнят, че трябва да се внимава с граници и количества на жестокостите.

-1650

1

ob1

12.01 2024 в 22:37

Що за тенденциозна дивотия е сътворила тази казионна организацийка?!?
 
X

Да помогнем на украинските деца!