На фона на ескалацията в Израел Нетаняху обяви, че оставя министъра на отбраната на поста му

OFFNews 11 април 2023 в 10:42 1168 0

Йоав Галант

Снимка БТА/АП

Йоав Галант

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че министърът на отбраната Йоав Галант ще остане на поста си въпреки обявлението му от преди седмици да го отстрани заради публично изразените му резерви към прокарваната съдебна реформа, посрещната с мащабни протести.

Обратът идва на фона на ескалация на напрежението в страната и въздушните удари, дошли от Газа, Сирия и Ливан, на които Израел отговори.

Нетаняху заяви в понеделник, че двамата са преодолели разногласията си по отношение на публичния призив на Галант от миналия месец за спиране на плана на правителството за съдебна реформа, който според Галант е станал заплаха за сигурността на Израел.

Миналата седмица Нетаняху обяви, че ще отложи уволнението.

"Реших да загърбя различията ни", заяви Нетаняху на пресконференция в понеделник, цитиран от Ройтерс. Той заяви, че двамата са работили в тясно сътрудничество през последните две седмици.

Италиански турист беше убит, а петима души бяха ранени при врязване на кола в Тел Авив в петък, часове след като две израелски сестри и майка им бяха убити при стрелба в окупирания Западен бряг. Нападенията, извършени след нощта на трансгранични удари в Газа и Ливан, допринесоха за засилване на израелско-палестинското напрежение след сблъсъците между поклонници и израелската полиция в джамията "Ал-Акса" в Йерусалим тази седмица.

Напрежението заплашваше да се увеличи, когато Израел отговори на ракетния обстрел с удари по цели, свързани с ислямистката групировка Хамас, в Газа и Южен Ливан, но в петък боевете затихнаха.

Проучване на общественото мнение, проведено в неделя от израелската телевизия "Канал 13", показа, че партията на Нетаняху "Ликуд" ще загуби повече от една трета от местата си, ако изборите се проведат сега, и Нетаняху няма да успее да получи мнозинство с твърдо десните си коалиционни партньори.

"Не съм обезпокоен от проучването", каза Нетаняху пред репортери.

Премиерът заяви, че отношенията със Съединените щати, които изглеждаха обтегнати заради планираната от правителството реформа на съдебната система, остават "по-силни от всякога" и двете страни се радват на сътрудничество в областта на сигурността и разузнаването.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх