Христо Бонев – Зума пред Efirbet.com: Никъде нищо не е наред в нашия футбол

OFFNews 08 юни 2022 в 12:17 2161 0

Когато футболните хора чуят името Христо Бонев, малки и големи вече знаят, че говорим за една от най-големите футболни легенди на България. Зума беше гениален играч и е пример за подражание на поколенията, а с това, което е постигнал в националния и е направил за него, той отдавна си е извоювал правото да дава мнения и оценки за държавния тим.

ЕфирБЕТ потърси Христо Бонев, за да каже какво мисли след шумния провал на трикольорите в Лига на нациите и вижда ли изход от създалата се ситуация.

Г-н Бонев, зная, че трудно се говори в такъв момент. Вие, как приехте поражението от Грузия?

Като всички, които обичат и симпатизират на националния ми отбор, ми е тежко. Ако трябва да съм честен обаче, не съм очаквал такава продукция от нашите, нито загуба, а още по-малко пък такова цифрово изражение на резултат. За съжаление отново се потвърди мрачната ни футболна действителност.

При 1:2 имахте ли надежда, че ще стигнем до обрат?

И да съм имал, тя бързо изчезна. Но по начина, по който играеха двата тима, нямаше как да бъда оптимист.

Ясен Петров подаде оставка след загубата. Той ли носи основната вина?

Защо да я носи той? Ясен опита да направи нещо. Сплоти играчите, изгради колектив и налагаше млади момчета.

Тогава излиза, че е сбъркал с избора?

След такъв резултат е най-лесно да упрекнеш селекционера, а не играчите. Прави ми впечатление обаче, че Ясен се доверяваше на едно основно ядро футболисти, въпреки че покани и доста футболисти за малко повече от една година. Но през последните месеци някои от тях не играят редовно в клубовете си и след като им липсва игрова практика, може би не са в оптимално състояние.

Възможно ли фланелката на националния да е „тежка“ за отделни играчи?

Вижте, нека точно в този момент да не бързаме с генерални изводи и заключения. Да оставим тези, които са в националния, да си избистрят главите няколко дни, да си вземат мача в Гибралтар и да отидат в Грузия, за да си върнат достойнството. След това ще има достатъчно време през лятото за анализи, назначения и подбор на изпълнители.

Какво не е наред в нашия футбол?

Никъде нищо не е наред на всяко едно ниво, като започнем от основата на пирамидата и стигнем до върха.

Нямаме класни играчи ли?

Не се работи правилно, а и отделно футболът е социално явление и е отражение на това, което се случва в държавата. Сами виждате какво става в България сега, как искате тогава и футболът да го бъде.

Грузия идва с германски треньор и ни мачка. Ние преди години имахме далеч по-голямо германско име за треньор, но нищо не постигнахме.

Тогава трябва да се замислим, че някои неща опират и до манталитет, и до психика, и до характер. Но не само от едната страна.

Гонзо временно ще води България за два мача, възможно ли е да остане и за постоянно?

Това го решават тези, които ръководят футбола ни. Мен, ако питате, Георги е добър лицензиран специалист и читав човек.

Правилно ли ще бъде, ако се върнем на варианта с чужденец за селекционер?

Не мисля. Нали дойде Матеус, и видяхте какво последва. Или чужденците не могат да убедят с идеите си нашите играчи, за да ги пресъздат те на терена, или играчите не разбират какво искат от тях.

Г-н Бонев, какво трябва да се направи, за да спре националният ни отбор да страда?

Може и да прозвучи абсурдно, но с оглед на всичко това, което се случва в държавния тим, изходът е да се обявят няколко нулеви години. През тях да не се искат резултати от треньори и футболисти, и те да бъдат оставени спокойно да работят и творят. Ако и след това нещата не потръгнат, излиза, че ще е по-добре да закрием футбола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!