България с трета поредна героична победа на Евроволей 2015

Деян Спасов 11 октомври 2015 в 23:48 6059 4

България победи Холандия с 3:2 (29:27, 20:25, 28:26, 23:25, 17:15) в третия си мач от финалния кръг на Европейското първенство по волейбол в София в зала "Арена Армеец".

След изключително труден и изпълнен с обрати мач, продължил три часа, възпитаниците на Пламен Константинов показаха "лъвски" характер и вдигнаха на крака над 12-те хиляди зрители по трибуните на препълнената зала в столицата. Най-резултатен в мача с 27 точки беше "неостаряващият" 38-годишен капитан на тима Владимир Николов.

Това е трета поредна победа за родните волейболисти след успехите над Германия и Чехия и по този начин те заемат категорично първото място в групата. 

След като преодоляха и Холандия, нашите чакат опонента си в следващата фаза на надпреварата между победителя от мача Германия - Белгия. 

Първият гейм започна оспорвано - точка за точка. При първата техническа пауза българите, облечени изцяло в червен екип, водеха с 8:7. Холандия използва своите шансове и поведе с две точки при 17:15. След флот сервис на Николай Пенчев и добра игра на мрежата на Владо Николов, България обърна и поведе с 20:19. "Лалетата" отново излязоха напред за 22:21. Повторен обрат за българите за 23:22, последван от атака на Тодор Алексиев за 24:23 и геймбол. Националите ни не се възползваха от него, а след това и от още една възможност, но останаха концетрирани и спечелиха частта с точка на Николай Пенчев - 29:27.

Във втория гейм България продължи с точност при сервисите, повеждайки със 7:5. Теодор Тодоров с впечатляваща блокада, последвана от още един блок и 8:5 при първото техническо прекъсване. След него един от основните лидери и либеро на тима Теодор Салпаров получи контузия в бедрото. Треньорът на "трикольорите" Пламен Константинов реши да пусне в игра второто либеро Владислав Иванов, но смяната му доведе до скандал на терена. 

Според правила беше изискано от Иванов да е облечен с жълта жилетка, като второ либеро. Това доведе до "словесна престрелка" между двата щаба, но след няколко минутно забавяне мачът все пак продължи.

Холандците се възползваха от развоя и поведоха след 6 поредни точки - 19:16. Впоследствие "лалетата" спечелиха и гейма с 25:20.

Третият гейм стартира с много грешки в полето на играчите ни и 6:2 за Холандия. Капитанът Владимир Николов намали за 3:6. Атаката бе последвана от нови две точки за противника и 8:3. Разликата все пак беше стопена в края на частта при 22:20 за холандците, а след това и равенство за 22:22. Точка за точка до края на гейма и 25:24 за България след блок на Виктор Йосифов, последвана от два пропуснати геймбола. Мирослав Градинаров затвори гейма с блестящ ас - 28:26.

В четвъртата част Холандия натрупа няколко поредни точки и поведе с 10:6. България намали до 12:10. Пламен Константинов взе таймаут при 14:17 за да спре устрема на противника. Равенство при 19:19 след хубава защита на родните играчи. Поредни инфарктни точки при 23:23, след което "лалетата" успяха да организират успешна атака, с която да спечелят гейма за 25:23 и така да вкарат мача в тайбрек.

В петия гейм (тайбрека) Холандия поведе с 2:0, но България обърна за 3:2. Нов обрат този път за холандците за 4:3. Резултатът продължи да бъде точка за точка до 9:9, когато отново флот сервис на Николай Пенчев измъкна националите от трудната ситуация. В крайна сметка, възпитаниците на Пламен Константинов се оказаха по-мобилизирани и концентрирани и спечелиха последния гейм с 17:15. 

Състави:

България: Георги Братоев, Владимир Николов, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Тодор Алексиев, Николай Пенчев и либеро Теодор Салпаров (Мирослав Градинаров, Владислав Иванов, Станислав Петков, Любомир Агонцев)

Холандия: Нимир Абдел-Азиз, Яспер Дифенбах, Йероен Раувердинк, Дик Коой, Йоханес Бьонте и либеро Гайс Йорна (Роберт Андринга, Яник ван Харскамп, Нийлс Клапвайк, Томас Коелвайн)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови