Спаси София: Кметът на Надежда поръчал люлки и маси за Северен парк на тройни цени

OFFNews 22 август 2019 в 12:22 10820 0

Снимка Спаси София

Документи, които показват завишени цени за оборудване в столичния Северен парк, представиха от организацията "Спаси София". 

Активистите са поискали и получили оферти от същите фирми и за същите елементи, с които доказват, че цените платени от Столичната община, са между два и четири пъти по-високи от цените на дребно. 

В договора, сключен от Столичната община, цената на една детска люлка с две седалки е 4158 лева. Спаси София показа офертата на същата хасковска фирма, за същата люлка - 1092 лева, или близо четири пъти по-ниска цена от платената от Общината. Друг пример за сериозно разминаване между платена и пазарна цена са пет маси за шах с по две столчета към всяка. По договор Столичната община е платила за всеки комплект по 2348 лв., а Спаси София се е сдобила с оферта от фирмата-производител, където за един комплект посочената цена на дребно е едва 977 лева и 50 лева за доставка. Само от тези пет маси за шах, данъкоплатците са ощетени с 6 605 лв.

Подобна е ситуацията и с ажурната ограда около кучешката площадка, където разминаването между платената от кметството цена и пазарната е почти три пъти.

„Вероятно можем да продължим още дълго да проверяваме всеки елемент в Северния парк, но едва ли има смисъл. При всеки елемент, който проверихме, има разминавания. Само от този сравнително малък проект се източват не по-малко от 50-60% от публичните средства. В поръчката самата Община е посочила прогнозна стойност от 348 000 лева. Спечелилата фирма е дала оферта с едва 3% по-малко от заложената от администрацията цена. Това показва, че самото ръководство на Общината е посочило цени, надвишаващи два, три, четири пъти пазарните! Питам какви са мотивите за това тяхно решение?", коментира Борис Бонев от гражданската организация, който е независим кандидат за кмет.

Още от разкритията на Спаси София: 

През 2017 г. кметът на "Надежда" Димитър Димов сключва няколко договора за ремонт и реконструкция на Северния парк. Един от тях е с фирмата Грийн 2010 ЕООД, която трябва да изгради две детски площадки, фитнес площадка, зона за разходка на кучета и зона за активен отдих.

Трябва да бъде доставено и монтирано парково обзавеждане срещу повече от 338 000 лв. В нея е предвидено в зоната за разходка на кучета да се монтират девет различни уреда срещу близо 11000 лв. Сред тях са тунел на стойност 1638 лева, обръчи – за 881 лева и препятствия за около 700 лева. Най-фрапантният елемент е комплект греди за обучение на кучета, които според обществената поръчка, подпомагат пазенето на равновесие, експериментирането, скачането и координацията на домашните любимци. Този уред представлява две метални тръби, забити в пръстта, които са частично облицовани с шперплат. За това данъкоплатците сме платили 3025 лв.

Около зоната за кучета е изградена ажурна ограда с дължина от около 125 метра, на стойност 11000 лв. След едноминутно търсене в Google намерихме фирма, която предлага аналогична ограда с цена на дребно за по-малко от 4000 лв. Разликата е почти тройна – нещо което веднага буди съмнение за нередности в поръчката на Район Надежда.

Поръчката не е на Столична община, а на район "Надежда". Кметът Димов не е назначен от столичния Йорданка Фандъкова, а е избран на местни избори.     

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови