Шефът на "Гранична полиция" оправда допускането на мигранти

OFFNews 07 април 2016 в 13:50 8086 10

Ангелов

Снимка Нова телевизия

Комисар Ангелов одобри бездействието на подчинените си по опазване на границата

Шефът на "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов оправда бездействието на своите подчинени, допуснали група от 60 нелегални мигранти да преминат от турска на българска територия на 29.12. 2015 г. Кадрите от незаконното преминаване бяха излъчени първо от OFFNews, а по-късно бяха разпространени и от други медии. 

Според комисар Ангелов граничарите са действали правилно. Те са били уведомени предварително от друга служба за очакваното пресичане на границата. Двама полицаи са наблюдавали отблизо преминаването на групата. Задачата им е била не да върнат нарушителите, а да уведомят групата за задържане, която била по-навътре на българска територия.

По думите на Ангелов в конкретния случай групата е била задържана. Той отрече в трафика да са участвали каналджии, макар че на видеозаписа от термокамерата се виждат фигури, които се връщат на турска територия, след като са превели мигрантите. 

Комисарят не обясни защо, след като е имало предварителна информация за нарушението, българските граничари не са настояли пред турските си колеги групата да бъде задържана на турска територия и да не допуска в България. Време за уведомяване на турската страна е имало, защото термокамерите на "Гранична полиция" откриват нарушители на 5 километра навътре в турска територия. Това означава, че при засичане на група мигранти, полицаите имат поне час, докато нарушителите достигнат браздата.

Задържането на нарушителите на българска територия не решава проблема с охраната на границата, защото мигрантите я прекосяват, в конкретния случай пред очите и със съгласието на самите граничари.

На въпрос как видеозаписът е изтекъл от службата, комисар Ангелов каза: "Има къртици в "Гранична полиция". И те ще бъдат наказани. Това не е съвършена система, имаме 6000 служители". 

В разследване на Нова телевизия за трафик на мигранти бивш полицай разказа, че каналджиите работят с гранични полицаи, които си затварят очите за нелегалното преминаване през граница. "Назначихме проверка по случая. Тя приключи с констатацията, че няма нито едно нерегламентирано действие, извършено от граничните полицаи”, коментира този случай Ангелов. Той обаче призна, че у нас има над 400 каналджии.

„Каналите, по които се опитват да минат нелегалните мигранти, не са чак толкова много, тъй като те използват обикновено проходима местност, за да се придвижват по-бързо. Те предпочитат по-открити местности, които обаче след това им позволяват бързо да се укрият в гориста местност, където не могат да бъдат забелязани. На термокамерите обаче се виждат много добре”, обясни още комисар Ангелов.

Той добави, че е наградил групата доброволци, които извършиха преди дни граждански арест на мигранти и бяха проверени от граничарите. Задържането стана между селата Граничар и Близнак, където има засилен трафик на хора, а граничарите пристигнаха близо час след подадения от младежите сигнал.

„Доброволците са реагирали много адекватно. Групата мигранти е била много спокойна, но невинаги е така. Има доста големи рискове в това, не е детска игра”, коментира шефът на „Гранична полиция”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!