МОН награди с държавен пост доцент, "мотивирал" студентите си да купуват учебника му

Александра Маркарян Последна промяна на 10 февруари 2015 в 16:04 16475 22

Министерство на образвованието и науката (МОН)

Снимка Сергей Антонов

Министърът на образованието и науката е "наградил" с държавен пост доцент, позволил на студентите си да се явят на изпит при него с "помощни материали". По време на изпита те можели да преписват от учебник, на който доцентът е съавтор, но само ако учебникът е нов и студентът докаже, че го е купил, а не го е взел назаем, като напише имената си на корицата.

Преподавателят е доц. д-р инж. Румен Трифонов, който по това време е и зам.-декан по учебната дейност на Факултета "Компютърни системи и управление" на Техническия университет в София.

Учебникът "Мрежова и информационна сигурност" за едноименната дисциплина на магистрите по компютърно и софтуерно инженерство има петима съавтори и на първо място сред тях стои името на началника на доц. Трифонов.

Интересния подход към увеличаване интереса към учебника им разкри Нова тв на 30 март 2014 г. след сигнал на възмутени студенти. Пред камерата студентка показа и указанията на доц. Трифонов как да отидат на изпита при него, описани в имейл. По случая се разшумя за ден-два, после нещата утихнаха.

По-малко от година по-късно същият преподавател е назначен за директор на дирекция "Наука" в Министерството на образованието и науката.

Проверка на OFFNews в архива на сайта на МОН показва, че към 25 януари 2015 г. директор на дирекцията все още е била Мариела Деливерска, а през февруари вече е Трифонов. С други думи, ако сайтът е бил актуализиран своевременно, заповедта за назначението би трябвало да е на настоящия министър на образованието проф. Тодор Танев.

Заинтересувани от мотивите зад назначението, изпратихме запитване до МОН с въпросите кога е бил назначен г-н Руменов, бил ли е проведен конкурс, имало ли е други кандидати, кои са били членовете на комисията, кой министър е разписал заповедта за назначение и защо е освободен предишният директор. Попитахме също дали при назначението министърът е взел предвид авторитета на преподавателя от ТУ и сигналите срещу него, намерили отражение и в медиите.

Изпратихме запитването си на 27 януари. Седмица по-късно напомнихме за въпросите си и от пресцентъра на МОН ни увериха, че ще направят всичко възможно да ни отговорят. До днес, 10 февруари, за жалост, звеното за комуникация с медиите и обществеността на МОН остава безмълвно.

49-годишният Румен Иванов Трифонов завършва специалността "Изчислителна техника" в Техническия университет през 1990 г., след което е назначен като програмист в Научно-изследователския сектор на ТУ - София към лабораторията на факултет "Компютърни системи и управление". През 1994 г. постъпва на работа в катедра "Компютърни системи" като инженер, и след това последователно като асистент, старши асистент и главен асистент през 2003 година. Придобива образователна и научна степен "Доктор" през 2004 година. Става доцент след конкурс през 2011 г., като в комисията му е и проф. Наков, който е бил и негов преподавател.

Доц. Трифонов участва в управлението на няколко сдружения, по данни от "Дакси". Те "Асоциация "Адаптация към електронно управление", "Българска изследователска и образователна мрежа", "Асоциация младежко иновационно и информационно общество АБ", "Национален център за супер компютърни приложения", "Булинфосек" и "Асоциация на експертите по компютърни системи и информационни технологии". Той е бил собственик и на "Ритекс Ко" ЕООД, имал е и регистрация като едноличен търговец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.02 2015 в 19:52

Много е просто, Зам.министърът Валери Младенов от ТУ е уредил другарчето си за директор.

17.02 2015 в 00:12


В държавната администрация се назначават само хора с връзки, без конкурс или проформа конкурс. Клисарова назначи Деливерска,която няма никакъв опит, освен посредствена дисертация от 2012 г и посредствени публикации. Коларова назначи доцента, който като много други преподаватели си продава некадърните учебници на студентите с/у тройка.Така че не питайте защо е уволнен предишния директор , ами защото съвсем не ставаше , не че този става...КЪМ АДМИН :Модерирахте ли вече предишния материал? А този ще го пуснете ли? СТИГА ЦЕНЗУРА!!!

16.02 2015 в 23:57


В цивилизованите страни директор на дирекция става обикновено човек, който е работил дълго време в дирекцията и познава работата от вътре.Назначаването става разбира се след конкурс състоящ се само от писмени изпити. У нас в Закона за държавния служител също има изпити , ама всичко се "решава" с последния устен изпит.
Доколкото схващам авторката плаче за уволнението на приятелката си Деливерска, назначена без конкурс от министър Клисарова, близка приятелка на майката на Деливерска.Предишната директорка е юрист с посредствена дисертация в областта на генетичната дискриминация.Четох автореферата й. Няма нищо юридическо , а само медицински предписания, скалъпени от майка й -проф. в Медицинския университет.Та същата Деливерска, която скача от младши експерт в Министерството на правосъдието като директор в Министерството на образованиетосега се възмущава ,че е сменена от друг връзкар и също толкова некомпетентен....

12.02 2015 в 11:37

Някога,имашше обявен конккурс за Директор на тази Дирекция, но след 6-месечно протакане на интервюто, поради неудобни кандидати (аз съм един от тях) за избор измежду класиралите се 4-ма след първия тур, при Ореш(лиг)арски, "министърката" Масларова го прекрати противозаконно и най-безцеремонно, като си назначи веднага след това една своя подлога - новоизлюпена пикла-лекарка с топъл докторат. Все още не е осъдена за това поредно нейно административно "престъпление по служба" и няма да бъде, защото си имаме "закон за опрощаване на грешките на висшата държавна администрация"! Пълен БулгароАбсурдистан !

11.02 2015 в 21:03

В Министерство на културата пък, нищо че направиха структурна промяна, оставиха да вегетира плагиятът от УНИБИТ Венцислав Велев. Той само "заимства" чужди текстове, с които го правят доцент, но краденото се води като учебно помагало. Кой ли го държи в Минисъерството?

11.02 2015 в 18:44

Нищо ново, ама си мислех, че е запазена марка на Свищовската академия и най-вече на Величко Адамов. Прилагаше я с огромен успех още в началото на демокрацията, когато се започна едно безумно писане и издаване на учебници и пособия

11.02 2015 в 15:20

"...учебникът е нов и студентът докаже, че го е купил, а не го е взел назаем, като напише имената си на корицата...."
Та това си беше практика още преди 16-17 години и в други университети. Имаше и учебник с акростих на определна страница, възхваляващ автора, който акростих беше различен всяка година.

11.02 2015 в 09:48

Таз дирекция си е запазена територия за хора на Стоян Марков - Стенмарк /"Национален център за супер компютърни приложения/, нали някой трябва да плаща гладко вноските в красивата му наука в ЦЕРН. Е, баба Бени - Юлия го правИ 20-тина години, после Лорчето, а сега и този .. доцент .. с извинение! А, нали знаете, че бабата ще я правят професор но не в УНИБИТ а в СУ - Иван на Илчо от долно уйно и той има да се отплаща за 20+ милиона вложени в историята му.

11.02 2015 в 04:50

Това си е напълно в реда на нещата. В България на мода са джебелските специалисти, които трудно загряват какво е крипто хеш, но пък имаме специализация в НАТО за сигурността на информацията. Това са ни достойните джебелски кадри, в картинката липсва само каква е връзката му с библиотекарския или със сараите.

11.02 2015 в 01:08

Обмислял съм как е възможно да се оправи положението в образователната система - за университетите ще стане само със закриването им - при академичен съвет и самостоятелност не можеш да ги мръднеш. Лошото е че като гледам октопода на некадърността се разпростира и из министерството и бан. Няма да забравя как Живко Георгиев обясняваше как ние сме като маймуни които "чукат по компютъра", като той за 40 години не беше научил както трябва собственият си предмет Теоретична Електротехника. За семестър максимум 1 добър преподавател да имаше, останалото отпадък.